Има все повече българи наркотрафиканти

5722
Има все повече българи наркотрафиканти

Най-лошото е, че има все повече българи наркотрафиканти. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Иван Кучмов - държавен експерт в сектор „Наркотици, оръжия и прекурсори” в Агенция „Митници”. По негови думи - има и чужди граждани, или лица, които са от български произход, но са граждани на други държави. Има дори и чужденци, но с български паспорти.

„Навремето, преди 10 – 12 години, бяха от други националности, сега вече са главно българи. Най-лошото е, че на много от тях не се плаща с пари. Често на трафикантите на хероин се плаща в натура – с хероин. Те после продават заработения хероин, което ние наричаме „ефект на разпиляването”. Така на практика на пазара постъпва по-достъпен, по-евтин хероин, а ниската цена влече след себе си нови клиенти. И това е един от най-страшните ефекти от тенденцията да задържаме все повече българи като наркомулета и една от най-големите опасности, за която ние в Агенция „Митници” алармираме”, каза експертът.

„Наркотиците обикновено се произвеждат там, където няма контрол и се пласират там, където има пари – и това всъщност е наркотрафикът”, обясни експертът. Той каза, че най-фрапиращият тайник за пренос на наркотици, според него, е човешкото тяло.

Той обясни, че има два вида „мулета” – гълтачи и куриери. „Много българи работят до Западна Европа – наемат ги да работят по трасето от страните от Латинска Америка, например от Бразилия, до Западна Европа. Там разтоварват, плаща им се и се прибират в България. Често ги хващат по трасето. За това и имаме много хора по чуждите затвори, в това число и в Латинска Америка”, каза Кучмов. „Гълтачите са много прецизни и гледат всичко да е наред, защото работят за време – ако се забавят някъде, може изходът за тях да е летален. Защото с всеки час вероятността капсулите да се разкъсат става все по-сериозна. По тази причина обикновено щом един гълтач е задържан, той гледа бързо да признае, защото си рискува живота”, обясни експертът.

Над 417 кг. наркотични вещества е задържала Агенция „Митници” за 2011 г.

По думите на Кучмов в предните години (2006, 2007, 2008 г.) са преобладавали хероинът, кокаинът, амфетамините, някои прекурсори. „По-рядко срещаме метамфетамин – таблетки и марихуаната, която се произвежда достатъчно в България. От 2010 година нещата започнаха да се променят, започнаха да се появяват така наречените „дизайнерски наркотици”, което донесе и разнообразието, особено през миналата година. От септември 2011 година обаче те значително намаляха. Дистрибуторите разбраха, че повечето от тези наркотици вече са под контрол”, каза експертът.

През ноември Агенция „Митници” добави към забранителния списък още 20 вещества. „Практически сме поставили под нов контрол 45 вещества само за миналата година. Тази година например, до края на февруари, разнообразието на залавяните вещества е започнало да намалява в сравнение със същия период миналата година. На практика предложените и защитени от Агенция „Митници” промени в законодателството вече дават резултат. Затова и в днешния доклад на Държавния департамент се отчита, че България е въвела един от най-добрите контролни механизми в Европа за бързо засичане на така наречените „дизайнерски наркотици”. Това е изключително висока оценка за нас”, отбеляза Кучмов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com