Имало косвени свидетелства, че патриарх Максим е бил сътрудник на ДС

9535
Имало косвени свидетелства, че патриарх Максим е бил сътрудник на ДС

Сред архиереите в Светия синод има още един сътрудник на Държавна сигурност, който не е оповестен, установи екипът на предаването на БНТ "Вяра и общество". В последното издание на предаването беше показан документ, който се съхранява в Комисията по досиетата и който съдържа информация за връзки с бившата Държавна сигурност на още един български архиерей, предаде Mediapool.

В оперативно-наблюдателното дело на един покоен български митрополит – т.е. духовник, следен от службите, е открит документ, в който сред сътрудниците на бившата ДС изрично се споменава името на един настоящ български архиерей. Неговата принадлежност към тайните служби преди 1989 г. обаче не бе оповестена от Комисията по досиетата. Този документ е от август 1959 г. и е подписан от тогавашния началник на Трето управление на ДС полковник Г. Кръстев. Писмото е с предложение от тайните служби до Светия синод за изпращането в САЩ на представител на църквата.

Синодът: Бог ни подлага на изпитание, но ние ще устоим

Сигурен съм, че в тези дни Бог допусна за църквата ни поредно изпитание, но Светата ни църква ще преодолее и това изпитание. Това бе по...

Документът съдържа недвусмислена информация за принадлежността към структурите на ДС на трима още по онова време високопоставени духовници. Двама от тях са покойници, но третият и сега е част от ръководството на Българската православна църква.

В оригинала на документа името на духовника присъства, но в предаването на БНТ беше показано копие, в което то е заличено, за да не се наруши законът.

Въпреки наличността на този документ обаче името на този архиерей не фигурира сред имената на огласените до този момент 11 митрополити.
 
От Комисията по досиетата заявиха, че този архивен документ им е добре известен, но от него не може да се извлече правно основание за обявяване на съответното лице за съпричастност към ДС. Според чл. 24 и чл. 25 от закона за достъп до архивите на ДС, ако липсват декларация от лицето, агентурни сведения, документи за вербовка, трябва да са налице поне регистрационен дневник и картонче. За лицата от цитирания архивен документ не били открити такива документи.

Максим: Излизаме със становище за досиетата

Светият синод ще излезе със становище относно оповестените имена на митрополити, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Т...

По силата на логиката става дума за патриарх Максим, тъй като нито един от проверените архиереи, които не са сътрудничили на ДС, не е бил епископ по това време, посочва сайтът "Гласове".

На 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те митрополити от Светия синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Всички "осветени" православни митрополити са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия". Според Комисията по досиетата само патриарх Максим, Ловчанският митрополит Гавриил и Доростолският митрополит Амвросий не са били сътрудници на службите.

В събота, малко след като в предаването на БНТ бе дадена гласност на разкритието за още един архиерей с агентурно минало, бе отбелязан именият ден на патриарх Максим. На влизане в църквата "Света Неделя", където бе отслужена тържествена литургия по този повод, патриарх Максим бе помолен да коментира изнесените досиета на митрополитите, в отговор на което заяви: "Ще излезем със становище, след като Светият синод разгледа случая".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...