ИМП с писмо до Бойко: Само пълна прозрачност ще ви оправи

6040
ИМП с писмо до Бойко: Само пълна прозрачност ще ви оправи
Правителствата се сменят, но рефлексите на властта са сходни, отчита Институтът за модерна политика

В Открито писмо до премиера Бойко Борисов Институтът за модерна политика оценява като недостатъчни лансираните от управляващите законодателни идеи по повод обществения скандал с т.нар. "бонуси" за администрацията.

"Правителствата се сменят, но рефлексите на властта са сходни. Бонуси, привилегии, административни разхищения. Необосновани и прекомерни разходи за администрация циклично предизвикват справедливо обществено недоволство", се казва в писмото на Института. Управлението обикновено реагира като затяга правила, пише нови стратегии, затъва в поредните намерения за административна реформа. До следващия скандал, когато всичко започва практически отначало, смятат още от Института на Борислав Цеков.

Срокът изтече. Бойко обявява размера на върнатите бонуси

Очаква се на заседание на Министерския съвет да стане ясен размерът на върнатите бонуси от политическите кабинети. Първоначалният срок...

Примерите от последните няколко управленски мандата са красноречиви и до болка повтаряеми – масовото включване на държавни чиновници в скъпо платени бордове на държавни предприятия при управлението на ОДС, "новодомците" - министри и чиновници в мандата на НДСВ и ДПС, облагодетелствали се с евтини ведомствени жилища; бомбастичните възнаграждения в "Информационно обслужване" и другите държавни бордове по времето на тройната коалиция. За да стигнем до днешния обществен скандал с бонусите, раздавани в администрацията, докато данъкоплатците затягат колани, смятат още експертите.

От липсата на справедливи и ясни правила за материално стимулиране страдат най-вече компетентните и почтени държавни служители. Те най-често понасят незаслужено обществена критика, а облагодетелствани от непрозрачността и неясните критерии всъщност са поредните партийни функционери и фаворити на съответния административен началник.

За да се сложи край на всичко това е необходимо да се въведе модерна система на заплащане и оценка на труда на държавните служители. Но само това не е достатъчно. Необходима е и радикална и необратима прозрачност. А тя се постига не чрез тромави реорганизации, а с иновативни мерки, които дават бърз, но дълготраен ефект и засилват гражданския контрол. Както направиха, например в САЩ със Закона за прозрачността от 2006 г., с който се създаде единен интернет портал на държавните разходи – www.USAspending.gov. Той позволява лесно и с няколко кликвания да се търси и агрегира информация за бюджетните разходи, така че всеки с достъп до интернет да може да направи справка за какво се харчат парите на данъкоплатците от държавните органи и кои са техните контрагенти. Президентът Обама разгърна тези модерни правила за радикална прозрачност на държавните харчове в своята Програма "Правителство на 21-я век - кампания за съкращаване на административните разхищения", припомнят от Института за модерна политика.

Издръжката на администрацията, особено във време на криза и бюджетен недостиг, изисква дисциплина при харченето на всеки лев. Никога не е бил достатъчен само административният контрол и одитите. Няма по-дисциплинирано управление от това, което се отчита за всеки разход пред обществото и е непрекъснато във фокуса на гражданския и медиен контрол. Затова предлагаме една съвсем реалистична и конкретна стъпка за поставяне на разходите за администрация под действен и своевременен обществен контрол. Да се създаде единна база данни със свободен и безплатен достъп чрез интернет, в която да се публикуват в удобен и разбираем вид най-важните разходи за издръжка на администрацията - от Народното събрание, през министерствата и областните администрации, до Сметната палата, контролните и регулаторни органи, национални и междуведомствени съвети, създадени със закон. Информацията трябва да включва данни да разходите на ведомствата за: заплати и допълнителни възнаграждения, командировъчни в страната и чужбина, протоколни и представителни нужди, брой на служебните автомобили и административните длъжности, на които се полагат, договори за външни услуги за материално, техническо и информационно осигуряване.

Дянков: Премиерът е доста стиснат

Премиерът е доста стиснат, така че няма как да се взимат бонуси, заяви с усмивка пред Нова ТВ вицепремиерът Симеон Дянков. "Като минис...

Всичко това може да стане с допълнение в Закона за устройството на държавния бюджет, което да възложи на министерството на финансите осъществяването на тази мярка за прозрачност.

Институтът за модерна политика предлага и примерен текст на такъв законопроект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com