Инспекцията по труда напомня на всички компании да защитят работещите от опасните жеги

265
Инспекцията по труда напомня на всички компании да защитят работещите от опасните жеги
Снимка: Thinkstock/Guliver

Главна инспекция по труда (ГИТ) напомня на работодателите да вземат мерки за защита на работниците във връзка с прогнозите за опасни горещини. Същевременно в София започват масови проверки на строителните обекти от ГИТ.

Ще се гледа спазването на извънработно време, така и в събота, и неделя. С цел обхващане на повече обекти в проверките са включени екипи от три дирекции - Главна дирекция „Инспектиране на труда“ и дирекциите „Инспекция по труда“ София и София-област, съобщават от Инспекцията по труда.

2015 година е най-горещата, 2016 може да я надмине

2015 е най-горещата година за цялата история на наблюденията. Това се дължи на човешката дейност, глобалното затопляне и усилването на...

Секторът е един от най-рисковите по отношение на трудовия травматизъм и в него по принцип се планира засилен контрол през лятото от всички териториални дирекции.

Новата организация с повече проверяващи екипи в София е създадена, тъй като според постъпилите в ИА ГИТ данни от информационни табели в столицата има сериозно раздвижване при строителството на сгради. При проверките ще се следи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, за работа без трудов договор и за нарушения, свързани с работното време.

Според резултатите от досегашната контролна дейност на Инспекцията по труда в строителството най-често се констатира неподходящо обезопасяване или пълната липса на такова на отворите на строителните и конструктивните елементи, на изкопите, на мостчетата за преминаване, на площадките за складиране на материали и т.н. Това засилва риска от падане от високо или от удар от падащи предмети. Не се осигуряват подходящи лични предпазни средства или не се използват. Не е организиран редът и чистотата, както и складирането на строителните отпадъци на обекта, което е предпоставка за спъване, подхлъзване и падане. Допуска се разполагането на земна маса, строителни материали, съоръжения и др., както и движението на строителни машини, в опасна близост до ръбовете на изкопите, което създава риск от свличане на земни маси. Не се обезопасяват кабелите за захранване на временните ел. уредби, което може да доведе до нарушаване на изолацията им или до спъване и падане. Липсва писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и предприемане на съвместни мероприятия между предприятия, работещи едновременно на една и съща площадка. Не се прави периодична оценка на риска, съобразена със съответния етап на строителство, както и съвместно между строител и подизпълнители.

Секторът е един от рисковите и за работа при неблагоприятни климатични условия, тъй като се работи на открито. Във връзка с предупрежденията за високи температури ИА ГИТ напомня на работодателите не само в строителството, че трябва да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите. Изискванията към работните места във връзка с микроклимата са подробно описани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

Близките две години може да са най-горещите в историята

Следващите две години в света могат да станат най-горещите за цялата история на наблюдения, става ясно от доклад, публикуван от Британс...

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива могат да бъдат промяна на работното време, на тип работа, като се изпълняват задачи, които са по-безопасни при дадени условия, да се осигурят подходящи лични предпазни средства, помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com