"Институционален и политически натиск": Националният фонд "Култура" заплаши със стачни действия

3104
"Институционален и политически натиск": Националният фонд "Култура" заплаши със стачни действия
Снимка: Национален фонд "Култура"

Администрацията на Националния фонд "Култура" изпрати специално писмо до медиите, в което изказва своето безпокойство от "институционалния и политически натиск, който застрашава работата на Фонда през настоящата година".

В него се казва, че от НФК са готови да предприемат и стачни действия, а причината е изказване на Тома Биков от ГЕРБ, който е председател на комисията по култура в Народното събрание. Той призова за отстраняването на изпълнителния директор на Фонда Сава Драгунчев.

"Преди две седмици, малко преди да излезе в болнични, изпълнителният директор на фонд "Култура" обяви на сайта на фонда програми от Плана за възстановяване устойчивост на стойност 25 милиона лева. Правилата, които са изработени от фонда, са различни от тези, които са договорени с Европейската комисия. Това означава, че се рискуват не само парите от плана за култура, но и за други сектори, като щетите могат да достигнат около 200 милиона лева", твърди, Биков. Още: Парламентът задвижи промени в дейността на Национален фонд "Култура"

Отговорът на НФК

"Предвид новоприетите изменения в Закона за закрила и развитие на културата, освобождаването на Изпълнителния директор е не само незаконосъобразно, но и липсата на ясен механизъм за назначаването на нов такъв, ни поставя в рисковата ситуация НФК да остане без адекватно ръководство в следващите месеци, през които се очаква да бъде изготвена и приета Индикативната програма и за настоящата 2024 г., и за следващата – 2025 г.", пишат от Фонда.

Според писмото освобождаването на Дрангучев би спряло и администрирането на процедурите за финансиране по Плана за възстановяване, по които се очаква да бъдат финансирани проекти на обща стойност 78 523 000 лв. Още: Шуробаджанащина и някои други зависимости - така ли се работи в Национален фонд Култура (ВИДЕО)

"По изложените проблеми екипът на Фонда днес проведе разговор с Министъра на културата, за да потърси разяснения за последващите действия, разяснения по процедурите, които предвижда законът и за да подчертае, че отстраняването на изпълнителния директор ще направи изпълнението на НПВУ невъзможно за институцията, поради неспазване на сроковете на Европейското законодателство", пишат от НКФ.

"Ние, в качеството си на административен екип на Националния фонд „Култура“, водени от твърдото желание за изпълнение на възложените ни от Закона за закрила и развитие на културата и НПВУ отговорности, смятаме намеренията на Министъра в оставка Кръстю Кръстев да освободи незаконосъобразно Изпълнителния директор д-р Сава Драгунчев в този критичен за работата на Фонда момент, за крайно безотговорни", допълват още от Националния фонд "Култура".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com