ИПИ лансира реформи в социалните помощи и услуги

1367
ИПИ лансира реформи в социалните помощи и услуги
Снимка: iStock/Guliver

Вдигане на гарантирания минимален доход (ГМД) двойно и увеличаване на обхвата на социалните помощи до 4% от населението, който сега е 1%, предлагат от Института за пазарна икономика (ИПИ). "Това може да стане неутрално за бюджета, тъй като има достатъчно прахосване по линия да другите програми и закони", заяви Петър Ганев от ИПИ, представяйки с колеги в БТА разработения от ИПИ нов подход към социалната защита.

"Има демографска политика, която изяжда една трета от бюджета на МТСП, има политика за хората са увреждания, която изяжда 40% от бюджета на МТСП, която е важна, но не е насочена към най-бедните и всъщност има една малка програма, 10% от бюджета на МТСП,  която касае бедните", посочи той в обяснение защо от  ИПИ предлагат за фокус подкрепата  по линия на Закона за социалното подпомагане.

"МТСП до голяма степен е министерство на пенсиите, много по-малко - на труда и още по-малко - на социалната политика", коментира Лъчезар Богданов от ИПИ. Той уточни, че в бюджета за 2022 г. 40% са различни програми за хора с увреждания; това, което е за децата и семейството – 30% и различни политики за пазара на труда, а това, което наричаме "социални помощи" е малко над 10%.

Малко ресурс отива за подкрепа на хора в крайна бедност и е разумно е да се разшири обхватът на това подпомагане, категоричен е той. Според него, това може да стане с увеличаване на размера на гарантирания на минимален доход или ако се подкрепи в следващия парламент обвързване на подоходния критерий с линията на бедността.

При такъв подход, може да се надграждат индивидуализиращи коефициенти – брой деца, състояние на родителите, на жилищата. Това може да позволи да се разглеждат помощите за семейства с деца комбинирано – семейства с деца, помощи за отопления и месечното подпомагане може да бъдат разновидности и части от обща система с една входна точка, една рамка на критерии и обща оценка на потребностите на съответното домакинство, посочи още Богданов. Той е категоричен, че подобен подход би трябвало и може да се задейства в областта на социалните услуги и личната помощ и паричната подкрепа за хората с увреждания и възрастни хора с определени затруднения. "Трябва да бъде предложен пакет от помощ, а не отделни писти за администрациите и финансовите потоци", смята той.

Петър Ганев: От решението на проблема с газовите доставки ще се съди за успеха на кабинета

От решението на проблема с газовите доставки ще се съди за успеха на този кабинет. Към момента няма причини за оптимизъм, а трябва да т...

От ИПИ предлагат редица мерки за отключване на потенциала на неактивните младежи. Близо половината младежи, които не работят и не учат, са в риск от бедност, предупреждават от Института.

"Ние сме с един от най-големите дялове на неактивни младежи в Европа. При нас те достигат почти 20% при широката възрастова група 15 – 34 г., т.е. всеки пети младеж в тази група не участва нито в образование, нито в пазара на труда", посочи Адриан Николов от ИПИ.

Коментирайки бедността на работещите и неактивните младежи, той отбеляза, че при неактивните доста голяма част са под линията на бедността, което ги поставя в порочен кръг – бедността не им дава възможност за образование, а липсата на образование ги задържа в бедността. 

Затова от ИПИ предлагат допълнителен фокус върху задържането на децата в училище и предотвратяването на отпадането от обучение.

Икономисти: Мерките, подкрепящи доходите, ще се усетят. 0% ДДС за хляба е пушилка

Мерките, които подкрепят доходите, ще се усетят. Очакваме и други промени – за социални помощи, за отопление. Но някой от нещата ...

Според експертите на института, интеграцията на неактивните младежи не може да се разглежда отделно от интеграцията на ромите. От ИПИ препоръчват поставяне на по-голям фокус върху програмите за квалификация и придобиване на умения за сметка на директно създаване на субсидирани работни места.

Изготвяне на Националната карта на социалните услуги и по-голяма свобода на общините да дефинират нуждата от социални услуги на местно ниво и да оценят видимия и невидимия недостиг в системата, предлагат още от ИПИ.

До края на август ще бъдат публикувани докладите на ИПИ и предложенията им ще бъдат изпратени до институциите.

С предложенията на ИПИ за нов подход към социалната защита и реформи в социалните трансфери и услуги, можете да се запознаете ТУК

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com