Историята на първия паметник на Левски - от руско влияние до липса на пари за изграждане

11824
Историята на първия паметник на Левски - от руско влияние до липса на пари за изграждане
Снимка: БГНЕС

Вчера (22-ри октомври) се отбелязаха 120 години от откриването на паметника на Васил Левски в София, който е и първи в страната. „Ние, софиянците имаме пълното право да се гордеем с този паметник и че той е именно тук“, заяви Елинка Бояджиева - председател на софийски комитет „Васил Левски“ в Столична библиотека по случай честването.

Паметникът се намира в центъра на кръстовището, което се пресича от булевардите „Васил Левски” и „Янко Сакъзов” и улица „Московска”, на метри от лобното място на Апостола. Монументът представлява е с височина 13 метра, изработена от сив гранит по проект на чешкия инженер-архитект Адолф Вацлав Колар. Първоначалната идея е предвиждала гранитното тяло на паметника да завършва с един голям кръст върху полумесец, символ на руската победа над Османската империя. След това обаче това предложение е отпаднало и се е решило да изглежда по сегашния начин.

Откриват паметника на Левски през 1895 година

Сред първите паметници, издигнати след Освобождението в София, е паметникът на Васил Левски в центъра на града. Той е разположен в бли...

Решението за построяването на паметника се ражда още през 1878 г. и изграждането започва с доброволни средства. През годините се редуват периоди на оптимизъм, с такива на пълно отчаяние, разказва представителят на Държавния архив Снежана Петкова. Имало е многократни спирания на построяването заради липса на средства, както и отказ от страна на управниците да помогнат. Строежът на паметника приключва 17 години по-късно през 1895 г., а крайната вложена сума е 70 хил. златни лв.

От 2 юни тази година площадът срещу монумента е наречен на майката на Васил Иванов Кунчев – Гина Кунчева. Там е поставена и паметна плоча, както и информационна табела за личността на майката на Апостола“, заяви Васил Василев, председател на националния комитет „Васил Левски“. По думите му това е първият град в света, където може да се види подобно нещо.

Той също така разказа и за инициативата „Млади възрожденци“, в която участват ученици от различни краища на страната чрез учредяване на клубове. За по-малко от година в страната вече има над 150 клуба с 2500 ученици. По думите му децата създават различни инициативи, чрез които да помагат на нуждаещи. Той разказа за деца от Плевен, които направили картички за Нова година, след което ги продали и със събраната сума от малко над 100лв. купили хранителни продукти за бедстващо семейство. Василев призова децата, които бяха на честването на 120-годишнината, да създадат и в столицата такъв клуб, тъй като София е единственият град, в който все още няма.

След представянето на историята на паметника беше излъчен документалният филм „Левски пред съда на Портата и на историята” по сценарий на проф. Дойно Дойнов, изгледан от десетки ученици от софийските училища.

141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Навършват се 141 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com