Износителите на дървесина ще протестират заради мораториума

12466
Износителите на дървесина ще протестират заради мораториума
Снимка: БГНЕС

Дърводобивни предприятия и износители на дървесина организират протест утре в столицата. Причината е наложеният мораториум върху експорта на дърва. Очаква се около 2000 души да се включат в утрешното шествие. Това обявиха представители на бранша по време на пресконференция, предаде БГНЕС.

Търговците на дървесина, които негодуват срещу мораториума за износ на дървен материал, заплашиха че ако не бъдат чути, протестът им ще се разрасне и ще достигне населените места. "Над 100 фирми са заплашени от бърз фалит през следващите три месеца, което ще доведе до съкращаването на близо 8000 служители. Загубите в сектора ще достигнат близо 40 млн. лв., като 10 млн. лв. от тях са за заплати", алармира износителят Димитър Николов.

Според него мораториумът ще ощети държавния бюджет с 29 млн. лв., 4 млн. лв. загуби ще понесат пристанищата, а с 6 млн. лв. ще бъде ощетен транспортният сектор. Освен това забраната противоречи на принципа за свободно движение на стоки и капитали в Европейския съюз.

Представителите от бранша изразиха мнение, че това няма да спре незаконната сеч, но ще нанесе непоправими последствия за законната. С 20% ще спаднат приходите на държавните горски предприятия, а износителите на дървесина ще трябва да заплатят неустойки по сключените от тях договори.

Търговецът Огнян Огнянов заяви, че мораториумът е популистко решение, взето след тенденциозна кампания и че преди налагането му, мнението на износителите не е било чуто.

"Вместо да се налага мораториум, трябва да има стимули за износ, защото в момента в горите има около 500-600 хил. куб. м. паднали дървета. По тях ще започнат да растат лишеи и ще станат неизползваеми", поясни лесовъдът д-р Бойко Неделин. Той уточни, че България не изнася дървесина, а асортименти, които не могат да се реализират на българския пазар. 600 хил. куб. м. заминават за Турция, а 300 хил. куб. м. годишно отиват в Гърция. Незначителна част от останалия дървен материал отпътува към други страни от ЕС.

40 млн. лв. загуби заради забраната за износ на дървесина

40 милиона лева е загубата, която ще претърпят дърводобивните фирми заради наложената забрана за износ на дървесина, изчисляват от бран...

Мораториумът е една от мерките на властите за справяне с масовата незаконна сеч. Повече за този проблем прочетете в интервюто на Actualno.com с екоактивиста Андрей Ралев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com