Изтичат ви личните документи - ето как да не висите по опашки

186726
Изтичат ви личните документи - ето как да не висите по опашки
Снимка: БГНЕС

За да не чакате по опашки за нови лични документи - лични карти, паспорти, шофьорски книжки, подайте предварително заявления, призовава МВР.

Само през тази година изтичат 999 018 лични карти и 637 743 паспорта. Догодина са повече - 1 088 116 карти и 563 129 паспорта, или общо над 3,3 млн. лични документа и то без да броим шофьорските книжки, пише в. "24 часа".

Опашки пред РПУ-тата в София заради смяната на документи

В първия работен на новата година се извиха опашки пред столичните полицейски управления, заради подновяването на лични документи, съоб...

През тази година най-голям наплив за документи се чака през лятото - юли и август, когато има и много прибиращи се от чужбина българи. Най-много изтичащи документи обаче ще има през ноември и декември.

Подадените досега заявления са много малко. През януари, февруари и март гишетата няма да са толкова натоварени и все още има време за бърза подмяна на старите лични карти, паспорти и шофьорски книжки.

Как можете да не чакате по опашки:

1. Подаването на заявления става във всички звена на “Български лични документи”, без значение къде е постоянният ви адрес. Достатъчно е да е на територията на областта или София-град. Това са всички районни управления и областната дирекция.

Пример - живеете в столичния кв. “Люлин”, но работите в “Младост”. В този случай отивате в районното в “Младост”, където работите, и си подавате заявлението. Може да стане и в обедната почивка. Мярката е въведена за улеснение и удобство на хората. На място в “чуждото” районно може да получите готовите си документи след 30 дни, ако сте избрали обикновена услуга. От справка на Столичната дирекция на полицията става ясно, че най-слабо натоварено в първите дни на 2020 г. е 8-о районно в кв. “Дружба”. Почти 3 пъти повече граждани се обслужват в 6-о районно в “Красно село”.

ВАС освободи блокираната поръчка на МВР за нови лични документи

С решение на Върховния административен съд поръчката за нови лични документи е освободена да продължи. Неин възложител е МВР, като прог...

Хората от Шумен например могат да си подадат заявлението за нови документи в районните в Нови пазар, Каолиново или Велики Преслав, които са на територията на областта. В тези малки градове на 6 януари нови лични карти и паспорти са заявили по десетина души, а в Шумен - 105 или десет пъти повеч.

2. Подавайте заявления за нови документи онлайн на e-uslugi.mvr.bg. Десетки хиляди българи имат електронни подписи и те могат да се възползват от електронната услуга, за да не чакат на опашки. При подаване на искането получавате попълнено заявление с личните данни. След като то бъде разгледано от служител, ще ви уведомят с мейл за дължимата сума и ще имате възможност да платите отново по електронен път. В този случай сами посочвате къде искате да получите готовите си нови документи.

3. Работодатели, които не искат служителите им да отсъстват от работа, за да се редят по опашки за документи, могат да направят искане до съответната дирекция на МВР да бъдат посетени на място в офиса.

Вътрешното министерство има мобилни биометрични станции. След заявката, служителите на МВР пристигат, приемат заявления, снимат, вземат отпечатъци. От услугата могат да се възползват държавни и общински администрации, но и частни фирми. 

4. Платете таксата, за да не ви връщат. Към заявлението задължително се прилага и документ за платена държавна такса. Това може да се случи, преди да се запътите към гишетата, и да се направи по няколко начина. Всяка дирекция в страната си има банкови сметки, по които трябва да се преведат парите - от клон на която и да е банка, по интернет или направо на ПОС терминала на гишето. За лична карта таксата е 18 лв. за обикновена поръчка (до 30 дни) и 36 лв. за бърза услуга (до 3 дни). Експресната е 90 лв.

Готвят се по-строги правила за получаване на български паспорт

Държавата явно се готви да наложи по-строги правила за получаване на българско гражданство. Желаещите да получат гражданство ще попълва...

Личните карти за хората над 58 г., които са безсрочни и няма да се подновяват повече, са 11 лв. за 30 дни и 22 лв. за 3 дни. Хората над 70 г. не плащат нищо.

5. Заявленията се дават на хората попълнени с данните, налични в системите на МВР. Те обаче трябва да се проверят, да се попълни квадратчето “вярно” или “невярно” и да се попълнят там, където липсват данни. Ако има нови, трябва да се помисли предварително, защото ще са необходими документи от други институции. Например за жените, които наскоро са сключили брак и са сменили фамилията си, ще е нужно удостоверение от общината. Разведените, които си връщат старите фамилни имена, трябва да донесат съдебно удостоверение. Ако е сменен постоянният адрес и това не е отразено в автоматично генерираното заявление, ще е нужен документ от общината за новия.

Документите, които ще се издават, са от стария образец. Новите, с чип за електронна идентификация, бяха отлагани няколко пъти от парламента. Последно - за 1 октомври 2020 г., когато се очаква да има техническа възможност за издаването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com