Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядрена заплаха за България: Въпроси колко сме готови

21 юли 2023, 16:44 часа • 48924 прочитания

Подготвена ли е България какво да прави в случай на радиационна заплаха заради ядрен инцидент или използване на ядрено оръжие от Русия в Украйна? Този въпрос, чрез общо 7 подвъпроса, поставя Петър Кърджилов на вътрешния министър Калин Стоянов чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Кърджилов е доктор по Общественни комуникации и информационни наукуи на Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалист по комуникация при рискове и кризи, член на Съюза на учените в България, квалифициран експерт към международната НПО за прозрачност в ядрената енергетика "Nuclear Transparency Watch" и към европейската "Nuclear Consulting Group".

При ядрен апокалипсис: Включете радиото на "Хоризонт", а телевизора на "Канал 1"

Въпросите за радиационната безопасност:

1. По какви начини, в кои населени места, в какви локации и колко често специализираните държавни органи работят с гражданите за създаване, както и за опресняване на необходимите предварителни познания с цел стриктно изпълнение от гражданите на защитни мерки за ограничаване на вредните последици за тях в случай на извънредни ситуации с повишена радиоактивност в околната среда?

2. Съществуват ли разработени външни аварийни планове за всички области, координирани от министъра на вътрешните работи и утвърдени със заповеди от областните управители според Чл. 9 от НАПАГЯРА (Наредба за аварийно планиране и аварийна готовност при ядрена и радиационна аварии)? За кои области и общини в страната съществуват такива планове, според разпоредбата на Чл. 16, ал. 2 от НАПАГЯРА и Чл. 9 от Закона за защита при бедствия? Моля Ви да посочите къде са достъпни тези аварийни планове за обществеността?

3. В колко населени места в България са налични изправни и качествени сиренни системи за ранно предупреждение на гражданите в случай на извънредна ситуация с висока радиактивност в околната среда? В кои градове и села? Извършвани ли са, за всяко едно населено място в България, тестове и изследвания дали гласовите съобщения от сиренните системи се чуват достатъчно добре, както и дали се разбират достатъчно ясно от гражданите?

4. В случай на решение на министъра на здравеопазването за йодна профилактика при извънредна ситуация с висока радиоактивност в околната среда, има ли налични достатъчно на брой годни таблетки калиев йодид за всички български граждани, за временно пребиваващи чужди граждани и гости на страната? Колко на брой са наличните годни таблетки калиев йодид? С какъв срок на годност са таблетките и колко често се подменят с нови? Къде се намират физически тези таблетки и по какъв начин се съхраняват? Има ли налични таблетки във всяко едно населено място в страната? В кои градове и села има налични годни таблетки калиев йодид? В случай на инцидент с висока радиоактивност, как точно ще се извърши раздаването на таблетките калиев йодид на гражданите, предвид опасността от уязимост при контакт с радиоактивни изотопи в атмоферата, ако гражданите трябва да отидат да ги получат в определени пунктове? Съществува ли някъде, предвид реализирането на качествена и сигурна подготовка за реакция, предварително достъпна за всички граждани информация за това как и къде могат да получат таблетки калиев йодид при нужда.

5. При необходимост от евакуация в ситуация с висока радиоактивност в околната среда, по какви начини, посредством какви информационни средства и комуникационни канали, и чрез какви точно сигнали и съобщения, такава информация трябва бъде съобщена на гражданите? Съществуат ли отделни конкретни планове за евакуация за всяко едно населено място в страната в сучай на инцидент с висока радиоактивност? Колко и кои точно населени места разполагат с планове за евакуация?

6. Дипляна със заглавие "Мерки за защита и правила за поведение на населението при повишена радиоактивност", издадена от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и качена в сайта на МВР – ГД "ПБЗН" – ТУК. Тя съветва да се използва "противогаз с филтър за радиоактивен йод", в случай Друга дипляна в същия подраздел "Радиационни аварии" в сайта на МВР, със заглавие "Инструкция за аварийна готовност", също издадена от АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, съветва гражданите да разполагат със следните средства за защита: "граждански противогаз, детски противогаз, респиратор, детска защитна камера". Инструкциите гласят: "Проверете предварително разполага ли Вашето семейство с индивидуални средства за защита; Ако нямате, потърсете такива от кметството или от Районна служба „Пожарна беопасност и защита на населението".

В тази връзка, Кърджилов моли за отговор на следните въпроси:

6.1. Съществуват ли реално в български кметства и районни служби ПБЗН,изброените в тази дипляна, качена в сайта на МВР, четири вида индивидуални средства за защита: граждански противогаз, детски противогаз, респиратор, детска защитна камера?

6.2. Какви бройки от тези четири вида защитни средства са налични, по колко броя от чеирите вида в кои точно кметства и районни служби ПБЗН в България?

6.3. Как българските граждани можем да си набавим такива защитни средства според нуждите на всяко семейство и домакинство?

6.4. Предвижда ли се осигуряване на други ИСЗ за гражданите, например на защитни облекла, както резпорежда Чл. 33, ал. 1, т. 6 от НАПАГЯРА?

6.5. Молим Ви за подробен отговор на въпроса: Как точно изпълнявате задълженията си, разпоредени в Чл. 21, ал. 7, т. 13 от НАПАГЯРА: "Министърът на вътрешните работи контролира поддържането в готовност на индивидуалните и колективните средства за защита на населението"? Какви точно, колко на брой ИСЗ контролирате, годни ли са те за използване, къде се намират и как ще бъдат раздадени в случай на ядрена авария или атака?

7. Как ще бъдат информирани за възникването и развитието на радиационен инцидент, авария или атака граждани, които не ползват телевизор или радиоприемник? Предвиждат ли се различни канали, средства и начини за информиране и комуникация, освен двете традиционни масови медии – БНТ и БНР, посочени в сайта на МВР в дипляната на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД?

Не знам, не е моя работа: МВР отговаря какво правим при ядрена заплаха

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес