Ядрена заплаха за България: Въпроси колко сме готови

49709
Ядрена заплаха за България: Въпроси колко сме готови
Снимка: личен архив

Подготвена ли е България какво да прави в случай на радиационна заплаха заради ядрен инцидент или използване на ядрено оръжие от Русия в Украйна? Този въпрос, чрез общо 7 подвъпроса, поставя Петър Кърджилов на вътрешния министър Калин Стоянов чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Кърджилов е доктор по Общественни комуникации и информационни наукуи на Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалист по комуникация при рискове и кризи, член на Съюза на учените в България, квалифициран експерт към международната НПО за прозрачност в ядрената енергетика "Nuclear Transparency Watch" и към европейската "Nuclear Consulting Group".

При ядрен апокалипсис: Включете радиото на "Хоризонт", а телевизора на "Канал 1"

Въпросите за радиационната безопасност:

1. По какви начини, в кои населени места, в какви локации и колко често специализираните държавни органи работят с гражданите за създаване, както и за опресняване на необходимите предварителни познания с цел стриктно изпълнение от гражданите на защитни мерки за ограничаване на вредните последици за тях в случай на извънредни ситуации с повишена радиоактивност в околната среда?

2. Съществуват ли разработени външни аварийни планове за всички области, координирани от министъра на вътрешните работи и утвърдени със заповеди от областните управители според Чл. 9 от НАПАГЯРА (Наредба за аварийно планиране и аварийна готовност при ядрена и радиационна аварии)? За кои области и общини в страната съществуват такива планове, според разпоредбата на Чл. 16, ал. 2 от НАПАГЯРА и Чл. 9 от Закона за защита при бедствия? Моля Ви да посочите къде са достъпни тези аварийни планове за обществеността?

3. В колко населени места в България са налични изправни и качествени сиренни системи за ранно предупреждение на гражданите в случай на извънредна ситуация с висока радиактивност в околната среда? В кои градове и села? Извършвани ли са, за всяко едно населено място в България, тестове и изследвания дали гласовите съобщения от сиренните системи се чуват достатъчно добре, както и дали се разбират достатъчно ясно от гражданите?

4. В случай на решение на министъра на здравеопазването за йодна профилактика при извънредна ситуация с висока радиоактивност в околната среда, има ли налични достатъчно на брой годни таблетки калиев йодид за всички български граждани, за временно пребиваващи чужди граждани и гости на страната? Колко на брой са наличните годни таблетки калиев йодид? С какъв срок на годност са таблетките и колко често се подменят с нови? Къде се намират физически тези таблетки и по какъв начин се съхраняват? Има ли налични таблетки във всяко едно населено място в страната? В кои градове и села има налични годни таблетки калиев йодид? В случай на инцидент с висока радиоактивност, как точно ще се извърши раздаването на таблетките калиев йодид на гражданите, предвид опасността от уязимост при контакт с радиоактивни изотопи в атмоферата, ако гражданите трябва да отидат да ги получат в определени пунктове? Съществува ли някъде, предвид реализирането на качествена и сигурна подготовка за реакция, предварително достъпна за всички граждани информация за това как и къде могат да получат таблетки калиев йодид при нужда.

Лавров: Западните F-16 в Украйна ще бъдат разглеждани като ядрена заплаха

Русия ще гледа на западните изтребители F-16, изпратени в Украйна, като на "ядрена" заплаха заради способността им да носят атомни оръж...

5. При необходимост от евакуация в ситуация с висока радиоактивност в околната среда, по какви начини, посредством какви информационни средства и комуникационни канали, и чрез какви точно сигнали и съобщения, такава информация трябва бъде съобщена на гражданите? Съществуат ли отделни конкретни планове за евакуация за всяко едно населено място в страната в сучай на инцидент с висока радиоактивност? Колко и кои точно населени места разполагат с планове за евакуация?

6. Дипляна със заглавие "Мерки за защита и правила за поведение на населението при повишена радиоактивност", издадена от АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и качена в сайта на МВР – ГД "ПБЗН" – ТУК. Тя съветва да се използва "противогаз с филтър за радиоактивен йод", в случай Друга дипляна в същия подраздел "Радиационни аварии" в сайта на МВР, със заглавие "Инструкция за аварийна готовност", също издадена от АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, съветва гражданите да разполагат със следните средства за защита: "граждански противогаз, детски противогаз, респиратор, детска защитна камера". Инструкциите гласят: "Проверете предварително разполага ли Вашето семейство с индивидуални средства за защита; Ако нямате, потърсете такива от кметството или от Районна служба „Пожарна беопасност и защита на населението".

В тази връзка, Кърджилов моли за отговор на следните въпроси:

6.1. Съществуват ли реално в български кметства и районни служби ПБЗН,изброените в тази дипляна, качена в сайта на МВР, четири вида индивидуални средства за защита: граждански противогаз, детски противогаз, респиратор, детска защитна камера?

6.2. Какви бройки от тези четири вида защитни средства са налични, по колко броя от чеирите вида в кои точно кметства и районни служби ПБЗН в България?

Залужни за заплахата от ядрен удар: Какво, да се предаваме ли?

Заплахата на Русия да използва ядрено оръжие няма да спре украинската армия да освободи териториите си. Армията си върши работата, няма...

6.3. Как българските граждани можем да си набавим такива защитни средства според нуждите на всяко семейство и домакинство?

6.4. Предвижда ли се осигуряване на други ИСЗ за гражданите, например на защитни облекла, както резпорежда Чл. 33, ал. 1, т. 6 от НАПАГЯРА?

6.5. Молим Ви за подробен отговор на въпроса: Как точно изпълнявате задълженията си, разпоредени в Чл. 21, ал. 7, т. 13 от НАПАГЯРА: "Министърът на вътрешните работи контролира поддържането в готовност на индивидуалните и колективните средства за защита на населението"? Какви точно, колко на брой ИСЗ контролирате, годни ли са те за използване, къде се намират и как ще бъдат раздадени в случай на ядрена авария или атака?

7. Как ще бъдат информирани за възникването и развитието на радиационен инцидент, авария или атака граждани, които не ползват телевизор или радиоприемник? Предвиждат ли се различни канали, средства и начини за информиране и комуникация, освен двете традиционни масови медии – БНТ и БНР, посочени в сайта на МВР в дипляната на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД?

Не знам, не е моя работа: МВР отговаря какво правим при ядрена заплаха

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com