Жалбите за нарушения в изборните протоколи се дават пред ВАС

3101
Жалбите за нарушения в изборните протоколи се дават пред ВАС
Снимка: БГНЕС

Жалбите за нарушения в изборните протоколи се дават пред Върховния административен съд чрез Общинските избирателни комисии.

Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев в отговор на въпрос дали ЦИК няма да проверява и да излиза с решение за многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на местните избори, предаде БГНЕС.

Жалби срещу изборни резултати от местния вот в Кюстендилска област

Подадени са няколко жалби срещу изборни резултати от местния вот в Кюстендилска област, заяви  председателят на Административен съ...

Процедурата по обжалване на резултатите е уредена от Изборния кодекс и тя е от лицата, които имат право да обжалват резултата, както от първия, така и от втория тур пред ВАС. Като жалбата е чрез ОИК, която е тази, която обявява резултатите, уточни говорителят на ЦИК.

ЦИК приема протоколите на ОИК с протоколите на секционните избирателни комисии. Обявяването на резултатите става от ОИК на основата на протоколите на СИК. Въз основа на това обявява решението си за резултатите и от този момент тече срокът за обжалване в случай, че някой иска да ги обжалва.

Според Андреев, сигналите, които са пуснати заради нередности в протоколите и всяка друга проверка от тук нататък влиза в процедурата по обжалване на решението на ОИК, а то е пред Върховния административен съд.

Така само там, където резултатите са обжалвани в съда, ще има проверка за нередностите в протоколите от проведените местни избори.

Потресаващите протоколи от изборите не правят впечатление на ЦИК

ЦИК няма да проверява и няма да излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите, съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...