Янаки Стоилов очаква информация за специализираното правосъдие до средата на юни

1396
Янаки Стоилов очаква информация за специализираното правосъдие до средата на юни
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

До средата на юни всички специализирани правораздавателни институции да предоставят на Министерство на правосъдие информация за дейността си, поиска служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов в понеделник. Целта е да се получи ясна картина за тяхната ефективност, обяви той по БНТ.

„Изпратих писма до главния прокурор, Специализираната апелативна прокуратура, Специализираната прокуратурата, Върховния касационен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализирания наказателен съд и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията, с очакване да ми предоставят исканата информация. Така в началото на август, когато би следвало да работи новият парламент, той ще разполага с необходимите факти за да направи равносметката за дейността на специализираните институции“, обясни министър Стоилов.

Според него в 45-тото Народно събрание е имало сблъсък - от една страна от политическите партии, които искат да закрият специализираните институции, а от друга страна - реакцията на работещите в тези институции.

„Опитвам в това противопоставяне да се намери рационалното решение, за това и беше моето предложение да се направи анализ на тези институции от тяхното създаване досега”, заяви още Стоилов пред националната телевизия.

Янаки Стоилов: Проблемите в арестите са хронични

Проблемите в арестите са хронични от години, като има проблем и с обществените поръчки. За това предупреди служебният правосъден минист...

В момента се извършва в проверка във всички затвори в България, след като 45-ия парламент беше внесен сигнал за издевателства в местата за лишаване от свобода.

"Аз проверката щях да я назнача с или без този сигнал. Той не е достатъчно конкретен, за да ни улесни в работата. Ефективността е по-голяма, ако проверките са фокусирани върху конкретни твърдения и дават възможност да се стигне до резултати", обясни министърът. И допълни, че проблемите в арестите и затворите са хронични от години. Те са не само с условията, но и с обществените поръчки.

„В цялата държава има два големи въпроса: дали обществените поръчки са средство за конкуренция и за избор на най-доброто съотношение между цена и качество или в някои случаи се превръщат в средство държавата да предоставя свръх заплащане за стоки и услуги, които може да получи доста по-изгодно“, категоричен бе министърът.

Той коментира още, че целта му е в краткото време на служебния кабинет да внесе промени, които да улеснят гражданите. Като пример министърът даде новия ред, въведен в дирекция Българско гражданство. Там е направена организационна промяна, така че хората, които са с признато гражданство да не чакат месеци наред, а да получат документа, на който имат право, до месец, месец и половина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com