Янакиева: Твърденията за злоупотреби в Перник са неоснователни

5140
Янакиева: Твърденията за злоупотреби в Перник са неоснователни

Твърденията на общинските съветници от ГЕРБ в Перник за злоупотреби със средства, предвидени за ремонти след земетресението от 22 май, са абсолютно неоснователни и целят манипулиране на общественото мнение, предаде БГНЕС.

Това е официалната позиция на кмета на Община Перник Росица Янакиева, съобщават от общината.

Всички данни, цитирани от общинските съветници за нерационално и безконтролно изразходване на средствата, отпуснати от държавата на Перник, са опит за политизиране на обстановката в града. За да се изричат тежки обвинения за злоупотреби, би трябвало внимателно и детайлно да се навлезе в спецификата и изискванията за ремонтните дейности, което не са успели да направят общинските съветници от ГЕРБ.

Община Перник е таксувала абсолютно всичко на цени, които са валидни за цяла България. Всеки разход е свързан с определена технология и законът не позволява монопол и типизация в строителната дейност. Съгласно него обаче, има разлика в това дали една дейност е извършвана в делничен, почивен или празничен ден. При формирането на сметките ясно трябва да бъде отчетено, например, дали полаганият латекс в обектите е бял или цветен, защото цената не е еднаква и идва още от доставчика.

В многократно споменавания обект – Основното училище в село Драгичево - ценообразуващите показатели на фирмата- изпълнител за труд, доставно складови разходи и печалба са по-ниски от показателите, дадени от Община Перник. Обвиненията за преместването на 15 чина срещу сумата от 1200 лв. също са откровена лъжа. Тук става дума за 15 човекодни и работа по преместване на мебели, чинове и техника и връщането им обратно - работа в празнични дни, с оглед на нормалното протичане на предстоящата тогава матура, заявява Янакиева.

Твърденията, че сградата на Основното училище в село Кладница има 5 комина, а са изписани пари за 8 категорично не отговаря на истината. В училището има 6 комина и 4 капандури, от които пострадали и след това възстановени са 5 комина и 3 капандури. Трудът за направата и материалите на комините и капандурите, съгласно заменителна таблица, приложена към акта, е един и същ. Мълниезащитната инсталация, поставена на същата сграда е с радиус на действие 60 метра. Тя осигурява защита на двора и сградите на училището. Съгласно законодателството мълниезащита се поставя на всички сгради ново строителство, както и на тези, чиито покриви се ремонтират, уточнява Янакиева.

Относно обвиненията, че фирма е издавала фактури с номера 1 и 2 и твърденията, че тя е създадена специално след земетресението от 22 май в Перник - също може да бъде проверено, че месеци преди бедствието същата тази фирма е била пререгистрирана.

Всички обвинения за злоупотреби и неправомерно похарчени средства, отправени така лековато и без нужните аргументи, очернят доброто име на строителните фирми, които в най-тежката кризисна ситуация, сполетяла Перник, реагираха мигновено и оказаха безценна помощ, заявява още пернишката кметица.

Редактор: Ая Косарова

Дават Янакиева на прокурор, тя води перничани на палатки в София

Кметът на Перник Росица Янакиева ще бъде дадена на прокурор заради нерационално и безконтролно разходване на средствата, които държава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com