Язовир Искър не прелива, няма кризисна ситуация с нито един язовир

16838
Язовир Искър не прелива, няма кризисна ситуация с нито един язовир
Снимка: БГНЕС

Сигналът за преливане на язовир Искър беше фалшив. Към момента той разполага с 96 млн. куб. метра свободен обем, а водата е на 3 метра под котата на преливане. Това заяви зам.–министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров, предаде БГНЕС.

По-препълнените язовири са този в Ивайловград и Тича. С висок обем на водите е и река Камчия, но няма кризисна ситуация с преливащи язовири. Гуджеров припомни , че през следващите дни са обявени жълт код за река Марица при Пловдив и река Сазлийка при Гълъбово. Оранжев код е обявен за река Тунджа край Елхово. Очакваните валежи са 10 л/кв.м. Тъй като почвите са преовлажнени, има опасност от повърхностен отток. От МОСВ припомниха, че кметовете на населените места са длъжни да осигурят проходимост на речните коридори, а извън населените места задачата е на областните управители. За дигите и корекциите по речните корита отговарят "Напоителни системи". АПИ на свой ред трябва да огледа мостовите съоръжения.

Всички отговорни по веригата са предупредени да изпуснат водни количества, за да има свободни обеми в язовирите. Гуджеров отбеляза, че по време на Консултативния съвет по водите, основните поставени проблеми са били свързани с липсата или неправилното изграждане на рибни проходи при строежа на ВЕЦ-овете. Технически изисквания и система за собствен мониторинг на водните централи също липсва, обясни Гуджеров.

"Състоянието с рибните проходи влече след себе си редица негативи за флората и фауната. Има редица пресъхнали речни корита, на чието място се появяват гори. При по-силен дъжд това води до наводнения", поясни зам.-министърът на околната среда и водите.

Гуджеров заяви, че МОСВ ще предприеме всички мерки за отстраняването на пропуските. "Най-напред ще завишим контрола, а след това ще предприемем и законодателни инициативи. Не мога да се ангажирам с конкретни срокове, защото проблемът с ВЕЦ-овете не засяга само нашето ведомство", обясни той.

Гуджеров каза, че Съгласувателната процедура по готвените промени в Закона за водите се е забавила. Законът е върнат в МОСВ за корекция и от Министерството на финансите. Исканите поправки засягат Координационния съвет, който ще бъде създаден като нов механизъм. Той цели да ангажира всички ведомства, които имат отношение към водите – МОСВ, Министерството на земеделието и храните, Министерството на енергетиката, Министерството на регионалното развитие, както и Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии. МФ иска и преразглеждане на средствата, необходими за създаването на новото звено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com