Жена засрами мъжете на осмомартенския Тодоровден в Горна баня

81060
Жена засрами мъжете на осмомартенския Тодоровден в Горна баня

Млада жена засрами мъжете в конните надбягвания на осмомартенския Тодоровден тази година в столичния квартал Горна баня, видя репортер на Actualno.com.

Студентката, последна година, по ветеринарна медицина Цветелина Петрова и нейната кафяво-бяла красавица Контеса бяха най-бързи в горнобанската кушия за празника. След нея се наредиха Серго Петков с кон Лъки и Васил Вардаров с Хелена. В надбягването при спортните коне пък №1 стана Цветан Трайков с кон "Герак". Втори се нареди Мартин Цветанов с Лазур и Йордан Янков с Венто. Спечелилите бяха наградени с по 100 лева. Надпреварата при професионалистите беше между жокеи от конната база "Иван Рилски" във Владая и "Нова звезда" от Драгалевци.

Жените по-лесно се научават да яздят коне, казват инструктори

Жените по-лесно се научават да яздят коне, коментира пред БТА Анна Елазарова, която е управител на една от конните бази край София. ...

ВИЖ ТУК ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО СЛЕД КУШИЯТА В ГОРНА БАНЯ!

Специална награда получи и 90-годишният Александър Тодоров за дългогодишното си участие в кушиите. Бай Сандо, както е известен сред горнобанци, е най-възрастният действащ ездач в София. И тази година на конския Великден той присъства с неговия красавец Петър. Възрастният мъж събра овациите на всички присъстващи на празника на площада в Горна баня. Състезание имаше и за най-красив кон на днешния празник. Спечели го Ерис на Владимир Цветанов.

По традиция Тодоровден е един от най-обичаните и почитани празници от горнобанци. Кушии в тази част на София на Конския Великден се провеждат от време оно, казват местните. И тази година от читалище "Пробуда" в квартала организираха празнично шествие, което стигна до площада. На сцената там имаше музика, песни и танци, а след конните надбягвания състезателите пристигнаха, за да бъдат официално наградени.

Честит Тодоровден!

Днес празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъченик Теодор...

Прастара легенда разказва, че на този ден свети Тодор обличал кожуха си, яхвал коня си и отивал при Бога, за да измоли лято. Това е стар празник на прабългарите, известни като добри ездачи и коняри.

Затова на Тодоровден конете се накичват с венци от кукуряк и здравец. В чест на светеца се правят конните надбягвания, наречени кушии. В народните обичаи основен компонент в този празник са действията, свързани с осигуряване здравето на конете. Затова рано сутринта на този ден се приготвят хлябове с форма на конче, подкова, кукли и други. Всяка стопанка бърза първа да раздаде от своя хляб на близките, за да са пъргави конете й през годината. В този ден слагат в храната на конете от този хляб за здраве и сила. Всички традиционни обичаи на този ден се правят за здраве, благополучие и богата реколта през настъпващата пролет.

Конете винаги са били неизменна част от българската история и бит. В миналото нашата конница е играла рещаваща роля в спечелването на множество славни битки. Трудът на някогашния обикновен селянин пък е бил немислим без помощта на изящните четириноги. За празник или в делник конете са били заедно с хората. И днес конете имат не само декоративна функция. Коне се използват от военни служители при охрана на спортни мачове и при патрулиране на някои обекти.

ВИЖ ТУК ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО СЛЕД КУШИЯТА В ГОРНА БАНЯ!

Екатерина Дунева стартира с два чистокръвни коня на Тодоровден

Първата събота от Великия пост е денят, в който православната църква почита Св. Теодор Тирон, традиционно в цялата страна се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com