Журналистка: Българската държава все още е длъжник на Сергей Антонов и близките му

11876
Журналистка: Българската държава все още е длъжник на Сергей Антонов и близките му
Снимка: Личен архив във Фейсбук

"Знаете ли каква дата е днес? Надали... Точно днес се навършват 40 години от атентата срещу папа Йоан Павел II в Рим. Несправедливо обвинен е българинът Сергей Антонов, който прекарва четири години в италиански арест, откъдето излиза друг човек, психически съсипан, абсолютна сянка...

Физическият извършител е Мехмет Али Агджа - турски терорист от националистическата организация Сиви вълци. Осъден е на доживотен затвор през юли 1981 г., но по молба на папата е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 г. След излежаване на 19 години лишаване от свобода в Италия и още 5 години в Турция за убийството на редактор на вестник през 1979 г., е освободен от турския затвор предсрочно на 12 януари 2006 г. След масови протести от турското правителство и медиите, на 20 януари 2006 г.

Мехмет Али Агджа: Сергей Антонов беше пожертван за атентата на папата

Беше необходимо да го направя. Така атентаторът-терорист Мехмет Али Агджа призна, че е посочил нарочно името на Сергей Антонов като изв...

Върховният касационен съд на Турция отменя решението за освобождаването му и същият ден той е отново арестуван. Върховният съд решава да не се приспадат четирите години, излежани в Италия, от присъдата на Агджа, поради което той трябва да остане в затвора още 4 години, Главният прокурор не използва правото си да оспори решението на съда. През 2010 г. Агджа е окончателно освободен, припомня журналистката Виктория Георгиева във Фейсбук.

ЧНа 11 май 2018 г. Софийски университет „Св. Климент Охридски” е представена книгата „Атентатът срещу папата. Истинската история”. Нейният автор – проф. Джузепе Консоло, поема защитата на Сергей Антонов, който заедно с Тодор Айвазов и Жельо Василев, е обвинен, че е съучастник в опита за покушение срещу Папа Йоан Павел II. В книгата си проф. Консоло разказва за случилото се на площад „Свети Петър”, за съдебния процес и одисеята, която е представлявал пътят на „защитата” до доказването и официалното обявяване на истината за невинността на Антонов.

"Бе извършена огромна несправедливост по отношение на българския народ, несправедливост, която сега имаме възможност да поправим: българската следа в атентата е инсинуация."

Консуло помни и сблъсъците с Агджа, когото определя като високо интелигентен и брутален лъжец. При една от срещите между двамата Агджа го наругава, казвайки му: „Аз съм турчин и ще ти вкарам голям…”. А аз му отговорих „А аз съм сицилианец! Ще ти вкарам още по-голям…”

Искат на Терминал 1 да има паметна плоча на Сергей Антонов

Калоян Паргов - председателят на БСП-София и на групата на социалистите в СОС - ще представи за гласуване доклад за поставяне на паметн...

Консуло е един истински и голям приятел на България, заел се с непосилната според много задача да защитава Антонов, получавал е смъртни заплахи по този повод, но останал твърдо уверен в невинността на Антонов. Консуло пита: “Защо Бългаpия не подаде иcк към италианcкото пpавителcтво? Защо Бългаpия не поиcка cпpаведливоcт за Антонов? Това петно, xвъpлено въpxy бългаpcкия наpод, е чеpна cтpаница за италианcкото пpoвоcъдие."

Сергей Антонов си отиде на 1 август 2007 г. - изоставен от държавата, с мизерна пенсия, след години на психически тормоз при разпитите в затвора, след милиони пъти, в които навсякъде по света името му се спрягаше като този на човека, опитал да убие папата.

Българската държава все още е длъжник на Антонов и близките му. И ще бъде, докато не изчисти напълно неговото и името на страната ни! За подобни неправди няма давност!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...