Как България ще помага на бежанците от Украйна - конкретни мерки

14490
Как България ще помага на бежанците от Украйна - конкретни мерки
Снимка: Getty Images

Различни мерки в подкрепа на украински бежанци, бягащи от предизвиканата от Русия война в родината им, обявиха три министерства плюс Министерския съвет.

На първо място, министерството на отбраната съобщи, че организира редовни автобусни линии за превоз на украинци от Румъния в България. Министерството вече предостави част от почивната си база за настаняване на украински бежанци.

Маршрутите на всекидневните автобуси са:

12:00 часа – отпътуване от граничен пункт Исакча до Русе

15:00 часа – отпътуване от граничен пункт Джурджулещи до Русе

От Русе е организиран транспорт до София и Варна.

Словакия въведе извънредно положение заради бежанския поток (СНИМКИ)

Правителството на Словакия въведе от 12 ч. местно време извънредно положение в страната заради масовия наплив на бежанци от Украйна, съ...

Освен това, всички видове превозни средства, регистрирани в Украйна, които осъществяват хуманитарни мисии или превозват бежанци от Украйна, се освобождават от пътни такси - електронна винетка и тол такса. Това реши Министерският съвет.

От заплащане на винетна такса и тол такса, независимо от своята категория и технически характеристики, се освобождават пътните превозни средства на Украйна, както следва:

- всички пътни превозни средства, независимо от своята категория и технически характеристики, които ползват платената пътна инфраструктура на територията на България, с цел осъществяване на хуманитарна помощ;

- всички пътни превозни средства, независимо от своята категория и технически характеристики, съставляващи конвои, предназначени за оказване на хуманитарна или медицинска помощ.

Срокът, в който ще действа мярката за освобождаване от пътни такси, е от 24 февруари 2022 г. до отпадане на необходимостта от оказване на хуманитарна и медицинска помощ.

Държавата се готви да помага на украинските бежанци за 3 месеца

На всеки един украински гражданин ще му бъде обърнато внимание, държавата не го е изоставила. Това заяви председателят на Комисията по ...

От финансовото министерство съобщиха, че се подготвя механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската директива за временна закрила. Това стана ясно след среща на вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова с представители на Асоциация на банките в България и на БНБ в Министерството на финансите днес.

На срещата беше дискутирана и възможността за теглене и разплащане от украински граждани с дебитни и кредитни банкови карти в България. Според банките, в момента украинските граждани могат да теглят у нас левове от своите дебитни и кредитни карти "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (Mastercard). Сумите, които могат да бъдат теглени, са в рамките на определените от съответните украински банки лимити и до изчерпване на гаранционния лимит на съответната украинска банка. Също така, украинците могат да се разплащат за стоки и услуги у нас през ПОС-терминали.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от ЕС не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.

Междувременно, над 45 000 лекарствени продукта и медицински консумативи от спешна необходимост бяха изпратени за Украйна. Искането за оказване на хуманитарна помощ постъпи по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Министерството на здравеопазването организира осигуряването на необходимите лекарствени продукти и медицински консумативи, а със съдействието на Българския Червен кръст хуманитарната пратка вече пътува за Украйна.

Още: БЧК и църквата в помощ на пострадалите от войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com