Как се промениха заплатите и трудовите навици по време на пандемията?

1724
Как се промениха заплатите и трудовите навици по време на пандемията?
Снимка: iStock

Две трети от българите не са имали промени в нивата на заплатата, която получават в кризата. За малко над една пета е имало промени, като на най-значителен процент от хората са били намалени от 10 до 30% от възнагражденията им. За около 5% пък е имало промяна с над 50% надолу, а всеки десети е получил дори увеличение на възнаграждението си. Това показва проучване „Как се чувствам на работното си място по време на пандемия“ сред 1189 участници от различни фирми в България, публикувано от Монитор.

В пакетите социални придобивки също има промени като за около 25% от хората е имало промени или са били спрени, за почти 50% са били запазени, а останалата част споделят, че не са имали такива. 45,3% от хората казват, че не се чувстват притеснени за здравето на работното си място. Докато останалите проценти са свързани и варират от известна до много голяма степен на притеснение.

Повече от 200 000 безработни са започнали работа от март до сега

Общо 203 099 безработни са започнали работа от 13 март до момента със съдействието на трудовите инспектори от Бюрата по труда. По данни...

Една много голяма част от работодателите – около две трети от анкетираните, са взели мерки, за да предпазят здравето на служителите си на работното си място, а около една пета се чувстват много притеснени въпреки взетите мерки. Останалите проценти са разпределени за работодатели, които не са взели никакви мерки за предпазването на здравето на служителите си или са взели, но смятат, че са недостатъчни.

От мерките, които са взети от работодателите, най-голям процент са създаването на инструкции за предпазване на здравето в условията на пандемия и осигуряването на дезинфектанти и маски. На следващо място са организацията за работа от вкъщи и изолация на екипите, така че те да бъдат предпазени. Сред практиките се нареждат и измерването на температура в офиса, осигурени предпазни ръкавици, заплащането на PCR тестове и осигуряване на допълнителна медицинска грижа.

Въпреки обстоятелствата, значителен процент от хората – 63,3 на сто, се чувстват спокойни и уверени на настоящото си работно място, докато при останалите има колебания и липса на сигурност поради намаляване на възнагражденията и освобождаване на служители. Почти идентични проценти излизат, когато са търсени отговори на въпросът дали има съкращения вече като 63,1% отговарят, че не е имало.

Останалата част са отговорили, че вече са имали такива или им предстоят. Интересно би било дали по време на такава криза хората, които не са принудени да търсят ново работно място се замислят да го направят. Оказва се, че над 50% не мислят за смяна на работните си места, а останалите са потенциални за това да сменят работното си място, като една част обмислят да го направят още по време на пандемията.

Колко трябва да работят българите за един айфон? А другите в Европа?

Колко дни трябва да работят българите, германците, македонците или турците, за да могат да си позволят най-новия модел айфон? Една нест...

За една значителна част – над 40%, се е променил начинът на общуване с другите. На някои се е наложило да балансират между работата вкъщи и задълженията по отглеждане на децата едновременно. На други, които нямат партньор в живота, се е увеличило усещането за самота, а на трети проблем се явява, че са намалели обемите от работа. А 24,7% споделят, че се е променил значително начина, по който работят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com