Калфин изненадан, че НАП задържа пенсионни вноски

13168
Калфин изненадан, че НАП задържа пенсионни вноски
Снимка: БГНЕС

Останах изненадан, че вноски на граждани, които са избрали частен пенсионен фонд, остават в Националната агенция по приходите и все още не са прехвърлени.

Това признание направи министърът на социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин пред депутатите от временната анкетна комисия, която трябва да проучи финансовото състояние и дейността на частните пенсионни фондове, предаде БГНЕС.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров съобщи, че при него има редица писма от млади граждани, постъпили на работа след 1 януари 2015 година, чиито вноски стоят в НАП, въпреки че те са избрали частен пенсионен фонд.

Беше изненада за мен, а не виждам защо трябва да стоят в НАП, след като е избран фонд, призна Калфин. Той обаче не се съгласи, че това е национализация, тъй като парите така или иначе са лични. Проблем е, че докато не се прехвърлят от НАП в частен фонд, парите не трупат доходност, призна Калфин. "Надявам се въпросът по-бързо да реши, но аз лично нямам обяснение защо НАП не прехвърля средствата", призна Калфин.

Социалният министър все пак уточни, че в момента сме средата на март, а тези граждани с непрехвърлени вноски са получили своите заплати най-рано в края на януари. Има един период, от който НАП се нуждае за да прехвърли парите чисто технологично, стана ясно от думите на Калфин. Той обаче призна, че ако този процес се проточи, това ще бъде проблем.

Промяната, позволяваща прехвърляне още не е влязла в сила, като все още не е готова наредбата, която да определи механизма, по който да става прехвърлянето, каза Калфин. Преди заседанието на комисията пред журналисти той обеща, че срокът от края на март 2015 година, който той си постави за внасяне на цялостни предложения за реформа, ще бъде спазен.

Идеята е да се позволи избор на всяко лице къде да си внася допълнителната вноска, която се казва "задължителна допълнителна" - дали в НОИ, или в частните фондове, остава, каза Калфин и обясни, че поради съмненията, че някой търси фискален ефект, финансовото министерство настоява този избор да може да се прави многократно и средствата да отиват в Сребърния фонд.

Теоритично това е възможно, но не трябва да забравяме, че става въпрос за прехвърляне между солидарна и капиталова система, каза Калфин. Той обясни, че местенето от една в друга принципно различна система при всички случаи предполага някакви разходи. "За да спокойни хората, че няма да имаш избор веднъж в живота, ще има възможност за многократен избор", увери той.

НОИ не трябва да се превръща в конкурент на частните фондове, те си вършат работата достатъчно добре, каза Калфин по отношение на идеите държавата също да участва на пазарите и да търси доходност за средствата.

Ще има забавяне на руските пенсии у нас

Руският пенсионен фонд предвижда забавяне при изплащането на руските пенсии у нас. От Националния осигурителен институт (НОИ) днес съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com