Камарата на архитектите се отказа от конкурса за площад "Св.Неделя", бил непрозрачен

2285
Камарата на архитектите се отказа от конкурса за площад "Св.Неделя", бил непрозрачен
Снимка: БГНЕС

Камарата на архитектите в България се оттегля от журито на предстоящия конкурс за концепция за площад “Св. Неделя”, съобщиха от самата институция след серията от скандали с ремонтите и новия облик на центъра на София. 

Причината, която посочват от камарата е в това, че до конкурса "ще бъдат допуснати само седем кандидата".

Главният архитект поиска площад "Св. Неделя" да е без паркирани автомобили

Площад „Св. Неделя” да стане отново площад само за пешеходци. Това поиска главният архитект на София Здравко Здравков. По д...

"КАБ направи предложение до Столична община, кмет Фандъкова и арх. Здравков конкурса да бъде международен и отворен за всички архитекти по правилата на Архитектурния съвет на Европа, гарантиращи равнопоставеност и анонимност до обявяването на резултатите от журито, но то не беше прието. Не препоръчваме на своите членове да участват в него, тъй като не отговаря на минималните изисквания за честно и обективно състезание. Ще предупредим другите европейски камари чрез общата ни информационна система.

Лошите резултатите в градската ни среда не са учудващи, когато някои общини са глухи за добрите световни практики", се казва още в изявлението, подписано от председателят на управилния съвет архитект Борислав Игнатов.

Малко по-рано в ефир се сблъскаха зам.председателят на камарата Петкана Бакалова и главния архитект на София Здравко Здравков. 

Според Бакалова, която беше кандидат за депутат от листата на "Да, България" в Пловдив, предстои нов проблем - с ремонта на площад "Св. Неделя". Тя се обоснова с обществената поръчка - обявен бил конкурс с изисквания, насочени към капацитета на дадена компания, а не спрямо архитектурния талант. Основните изисквания на конкурса бяха изпълнителят да има 1,5 млн. лева годишен оборот, да има поне 15 души персонал и проектирани поне 25 000 кв. метра площадни пространства, посочи Бакалова. Тя добави, че Камарата на архитектите обжалвала и били направени промени в конкурса, но пак със същия акцент - 750 000 лева оборот, 15 000 кв. метра площадни пространства и 5 души персонал. С този пример Бакалова онагледи тезата си - че има проблем с обществените поръчки и по-точно публичността, което е и теза на "Да, България".

Съюзът на архитектите пита пловдивския кмет защо новата Художествена галерия няма предвиден паркинг?

Отворено писмо на тема лоши практики в обществените поръчки при изграждане на значими за градския облик на Пловдив сгради изпратиха от ...

Здравко Здравков пък беше категоричен - за "Граф Игнатиев" е имало две публични обсъждания в Ларгото. Той добави и, че иска да даде такива проекти на компании, които могат да ги изпълнят, а не да се правят открити процедури, в които да влизат и студентски бюра с много хубави на хартия предложения, които обаче няма как да реализират, защото нямат възможностите да ги реализират. Здравков призова и колегите си архитекти да не говорят различно за площада пред "Св. Седмочисленици" и "Славейков", когато параметрите всъщност са сходни. Междувременно стана ясно, че част от плочките при "Св. Седмочисленици" ги няма и се слагат нови. Кадрите за случващото се бяха заснети от дрон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com