Камарата на строителите поиска Радев да пусне ограничението за обжалване на ОВОС

1036
Камарата на строителите поиска Радев да пусне ограничението за обжалване на ОВОС
Снимка: БГНЕС

В писмо до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев и премиера Бойко Борисов Камарата на строителите изрази подкрепа за приетия Закон за опазване на околната среда и очакването, че президентът няма да наложи вето.

„Може да цитираме редица инфраструктурни обекти, които по различни причини бяха забавени с години заради абсолютно безпредметни жалби“, заяви председателят на Управителния съвет на Камарата Николай Станков.

НПО-та настояват Радев да наложи вето на промените при екооценките

27 неправителствени организации внесоха искане до президента на България Румен Радев да наложи вето върху измененията в Закона за опа...

„В крайна сметка най-потърпевши от целия този процес са обществото и българските граждани. Законопроектът по никакъв начин не ограничава възможността на гражданите и юридическите лица да обжалват процедури. А блокирането на този законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда ще създаде сериозни пречки пред инвестиционния процес като цяло. Забавянето на проектите, спирането на тяхната реализация, води до сериозни загуби за държавата“, предупреди Станков.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели също изразиха подкрепата си за законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. Според Асоциацията правото за обжалване на актовете във връзка с екологичните процедури не се ограничава по никакъв начин.

Промените в закона за опазване на околната среда предвиждат да се обявяват за окончателни решенията на първоинстанционния съд по жалби срещу инвестиционни предложения, които са определени като обекти с национално значение. Според неправителствени организации, които поискаха от президента да спре промените, с това се отменят „основни гаранции за добро правосъдие“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com