Карантина за всички пристигащи въвежда Словакия

1746
Карантина за всички пристигащи въвежда Словакия
Снимка: iStock

От 06:00 ч. на 17 февруари 2021 г., сряда, всички граждани, които пристигат в Словакия, без значение, от коя държава идват, трябва да останат в 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от влизането ще могат да си направят PCR тест и ако резултатът е отрицателен, карантината ще приключи, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Братислава всички граждани, които влизат в Словакия, са длъжни също така да се регистрират:

-при влизане по суша - на адрес http://korona.gov.sk/ehranica - най-късно при самото пристигане на територията на Словашката република;

при влизане по въздух трябва да се попълни електронен формуляр тук: https://www.mindop.sk/covid/

Списъкът с по-малко рисковите държави и възможността за преминаване на границата с направен до 72 часа преди пристигането PCR тест отпадат.

Още 40 дни Словакия остава в извънредно положение

Правителството на Словакия на свое заседание, проведено онлайн, удължи извънредното положение, въведено на 01.10.20 г., информира ТАСС....

Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Великобритания: са длъжни да останат в карантина; най-рано на 8-ия ден от изолацията могат да си направят PCR тест; в случай на отрицателен резултат от теста, изолацията приключва; ако не си направят теста и изолацията премине без симптоми, след 14 дни карантината приключва.

Посетилите държави, различни от горепосочените през последните 14 дни: са длъжни да се изолират; карантината им не може да приключи без PCR тест; тестът може да бъде направен най-рано на 8-ия ден от изолацията.

Деца под 10-годишна възраст трябва да бъдат тествани само, ако лекуващият лекар реши. Тяхната изолация приключва едновременно с тази, на останалите членове на общото домакинство.

Всеки е длъжен да информира своя лекар, че е под карантина. Ако в Словакия гражданинът няма свой лекуващ лекар, трябва да информира съответния областен лекар.

Изключения от карантината се отнасят за Работници в съседни държави, студенти, болногледачи, обработващи земя в съседна държава, заетите в културния сектор, в средствата за масова информация и други подобни;

Откриха COVID-19 сред 1,18 на сто от половината от словаците

Масовото тестване в Словакия е установило коронавирус сред 30 556 души или 1,18 на сто от изследваните. Това съобщи премиерът Игор Мато...

Служителите от дипломатическите представителства и международните организации, които се ползват с дипломатически имунитет;

Изключение се прави и за определен кръг спортисти, които се намират в тренировъчен процес или участват в професионални състезания и притежават разрешение от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република.

Всички тези групи са длъжни при всяко влизане в Словакия да представят отрицателен резултат от антиген или PCR тест, не по-стар от 7 дни (досега 14 дни).

Причината за затягането на ограничителните мерки са появилите се мутации на новия вирус SARS-CoV-2, които водят до влошаване на епидемиологичната ситуация. Целта е ограничаване на броя на заболелите, хоспитализациите и смъртните случаи.

Възможно е при проверките на попълнените формуляри на граничните пунктове да се стигне до образуване на опашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com