Казваме последно сбогом на дядо Кирил в четвъртък, 11 юли

13204
Казваме последно сбогом на дядо Кирил в четвъртък, 11 юли

Траурен звън на камбани ще огласява Варна през днешния ден на всеки час. По този начин ще бъде почетена паметта на удавилия се вчера, 9 юли, Варненски митрополит Кирил.

След като се потвърди информацията за смъртта на дядо Кирил, в Митрополията се проведе Епархийски съвет. Съветът реши митрополит Кирил да бъде погребан в четвъртък, 11 юли. Освен това Светият синод ще се събере на заседание, за да определи наместник, който да ръководи Варненската епархия до избора на нов митрополит. По традиция изборът се прави най-рано на 40 дни след кончината на досегашния митрополит.

Патриарх Неофит: Губим ценен събрат и сътрудник

Губим ценен събрат и сътрудник. Това каза Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод кончината на Нег...

Дядо Кирил ще бъде погребан в Алеята на митрополитите в Старите варненски гробища в четвъртък. Преди това от 8 часа сутринта тленните останки на митрополит Кирил ще бъдат изложени в  катедралния храм "Свето успение Богородично", информира БНТ.

Според аутопсията причината за настъпване на смъртта е удавяне. По тялото на митрополит Кирил липсват външни травми или увреждания, няма данни за насилствената смърт. Стана ясно и че всеки ден духовникът е плувал сутрин в Черно море по обичаен маршрут.

"Изключително шокираща новина за всички нас, много неочаквано за всички миряни от Епархията. Скърбим и страдаме и най-вече се уповаваме на Бог и се молим за душата на дядо Кирил", заяви протойерей Дончо Александров, говорител на Варненската и Великопреславска митрополия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com