КФН проверява "Еврохолд" за сделката за ЧЕЗ, Бареков свърза покупката с Цветанов

7487
КФН проверява "Еврохолд" за сделката за ЧЕЗ, Бареков свърза покупката с Цветанов
Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор продължава работата си по четири проверки на дейността на „Еврохолд България“ АД и на дейността на три застрахователни дружества от групата на холдинга, съобщиха от Комисията. Проверяват се финансовото състояние и капацитета на дружествата във връзка с обявените намерения на фирмата да придобие активите на "ЧЕЗ Груп" в България.

Становището на КФН за финансовото състояние на купувача е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс – от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.

Гласът на Пеевски в ДПС обърна палачинката - приоритет било субсидията да си остане 11 лева

"Наш приоритет е да се запази 11 лева. Винаги е било наш приоритет. През всичките тези години от въвеждането на субсидията ДПС е било з...

КФН има ангажимент да предостави до края на настоящата седмица – 28 юни 2019 г. констатираните до момента факти и обстоятелства на компетентните институции – Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“, с цел информираност и обективност. При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения. Комисията също така поема отговорността да информира обществеността за момента на приключване на проверките.

Припомняме, че най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - "Еврохолд" България, се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания "ЧЕЗ Груп" в България.

Междувременно политикът и бивш евродепутат Николай Бареков заяви, че "низвергнатият от Борисов Цветан Цветанов се завръща в играта на бяло магаре като скрит в сянка купувач на ЧЕЗ". Според него Цветанов имал натрупан ресурс не само за "един ЧЕЗ, ами и за едно ново КТБ". Бареков лансира и теза, че Цветанов се подкрепят от медиите на Прокопиев и другите олигарси покрай кръга Капитал и КТБ.

Три са проверките, които предстоят преди договорът за продажбата да се финализира и сделката да бъде одобрена окончателно - за произхода на средствата, която извършва КФН (Комисията за финансов надзор), другата инстанция е КЗК (Комисията за защита на конкуренцията) и третата важна проверка е от страна на КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране), която трябва да провери адекватната наличност на капитали и ликвидност. Тоест дали този нов собственик има възможност да инвестира в първите две години, за да натрупа капитал компанията.

Сделката на "Еврохолд" за ЧЕЗ изглежда по-реалистична, твърди експерт

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - "Еврохолд" Българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика