КФН: Разпространяването на слухове за публичните дружества е пазарна манипулация

17315
КФН: Разпространяването на слухове за публичните дружества е пазарна манипулация
Снимка: БГНЕС

Във връзка с твърдения и коментари, разпространени от и чрез медии, по отношение на публичните дружества „Корпоративна търговска банка" АД и „Булгартабак - холдинг" АД, Комисията за финансов надзор (КФН) заявява категоричната си позиция, че разпространяването чрез средствата за масово осведомяване, включително и чрез интернет, или по какъвто и да е начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа, включително изразяването на манипулативно мнение, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини относно публичните дружества представлява пазарна манипулация съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. Това се казва в позиция на КФН.

Публикуваме текста на позицията:

КТБ официално отрече да е давала кредити на медии

Конкретни данни по фирми за кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка не могат да бъдат предоставени, тъй като представляват б...

"КФН стриктно следи и ще санкционира всяко незаконосъобразно поведение, което може да повлияе негативно на капиталовия пазар и вреди на финансовата стабилност на страната. КФН е независим регулатор и като такъв се ръководи единствено от закона и защитата на инвеститорите и обществения интерес и е напълно безпристрастна при вземането на решения, налагането на принудителни административни мерки и налагането на санкции. В практиката си КФН винаги е била и остава над конюнктурните конфликти между участници на капиталовия пазар и българския бизнес.

Във връзка с друга актуална за медиите тема, КФН категорично опровергава информацията в някои медийни публикации за наличието на сигнал от институцията или нейни представляващи до български или международни органи, в който да е намесен президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев. Определяме замесването на президента на страната и КФН в подобни спекулации като вредно и неспомагащо по никакъв начин за правилното функциониране на институциите в държавата и защитата интересите на гражданите. Припомняме, че по повод продажбата на публично дружество „Каолин" АД, КФН е предприела поредица от проверки, наложени са принудителни мерки, сезирани са компетентните разследващи органи и се водят съдебни дела във връзка със съмнения за ощетяване на миноритарните акционери чрез сделката. Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност", е приложил принудителна административна мярка спрямо „Алфа Финанс Холдинг" АД за предоставяне на договора за продажбата на акциите на „Каолин" АД в цялост и пълнота, която мярка бе обжалвана от „Алфа Финанс Холдинг" АД и е окончателно потвърдена от Върховния административен съд. Въпреки че принудителната мярка е влязла в сила през април тази година, „Алфа Финанс Холдинг" АД продължава да не я изпълнява, независимо от съдебните решения и техните мотиви, с което застрашава интереса на миноритарните акционери и възпрепятства надзорните действия и правоприлагането.

Комисията за финансов надзор е стриктна в отстояването на правовия ред и защитата на държавния интерес, и категорично заявява, че няма да се поддава на натиск чрез медийни публикации от какъвто и да е характер, при изпълнението на задълженията си като гарант на финансовата стабилност в България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com