КФН: Ще приложим административни мерки, ако корпоративна политика застраши финансовата стабилност на застрахователния пазар

1674
КФН: Ще приложим административни мерки, ако корпоративна политика застраши финансовата стабилност на застрахователния пазар
Снимка: iStock/Guliver

Премията по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите се образува автономно от всеки застраховател, лицензиран от КФН да извършва дейност по този клас застраховка. Евентуалните увеличения или намаления на премията представляват самостоятелно решение на всеки застраховател. Това сочи част от становището на Комисията за финансов надзор по повод изпратен от Actualno.com сигнал за рязко поевтиняване на застраховката „Гражданска отговорност“ и риск от фалити в сектора.

„Съгласно Кодекса за застраховането, на КФН е забранено да осъществява предварителен надзор върху застрахователните премии. Това изключва възможността застрахователите предварително да уведомяват или да искат одобрение на предложени от тях увеличения или намаления на тарифните ставки на премиите, респективно не може да бъде наложено като законово задължение“, сочат още от Комисията за финансов надзор.

От там добавят, че в правомощията си на надзорна институция за целия застрахователен сектор, КФН стриктно съблюдава дали при образуване на застрахователните си премии всеки застраховател спазва принципите по Кодекса за застраховането. А те са следните:

Премиите трябва да съответстват на поетия риск и на разходите на застрахователя;

Премиите трябва да бъдат достатъчни на базата на разумно актюерско допускане, така че да осигуряват изпълнението на всички задължения на застрахователя, включително образуването на достатъчни технически резерви.

Освен това, законът изисква финансовото състояние на застрахователя да се прогнозира в дългосрочен план въз основа на премиите като единствен източник на приход.

„КФН осъществява регулярен, текущ надзор за спазването на изискванията за достатъчност на премиите, чрез получаваните отчети за надзорни цели, извършва анализ и при констатиране на рискове или нарушения предприема съответните надзорни мерки. В тази връзка, КФН следи прилагането на консервативен подход при определяне на застрахователните премии от застрахователите, респективно изисква недопускане намаляване на премията за сметка на очакван инвестиционен доход или други приходи от тяхната дейност. В изпълнение на законовите изисквания премиите следва точно да съответстват на очакванията за плащане и за формиране на резерви по съответната застраховка“, поясняват още от Комисията.

Сигнал до КФН за рязко поевтиняване на застраховката "Гражданска отговорност"

"В момента има исторически срив на цената на застраховка "Гражданска отговорност" и реална опасност от фалити. За последните 22 дни цен...

За текущо наблюдаваното намаляване на премиите по застраховка „Гражданска отговорност“ КФН извършва ежедневен анализ на отчетените от застрахователите данни относно тяхната достатъчност.

От КФН са категорични, че ако премиите са достатъчни по размер, то тяхното намаляване може да се счита за резултат от ефективната ценова конкуренция на пазара, от която полза извличат потребителите на застрахователни услуги.

Уточняват обаче, че на фона на високата инфлация в страната евентуален неуспех на автономната ценова политика на застрахователите би застрашил финансовата стабилност на целия застрахователен пазар, регулаторът работи с акцент върху надзорната дейност за образуването на застрахователните премии и финансовата стабилност на застрахователите. И при необходимост са готови да приложат принудителни административни мерки спрямо тези застрахователи, които нарушават изискванията за достатъчност съгласно Кодекса за застраховането.

ОЩЕ: Сигнал до КФН за рязко поевтиняване на застраховката "Гражданска отговорност"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com