Кметът на Варна не смята , че най-голямата опасност вече е преминала

11039
Кметът на Варна не смята , че най-голямата опасност вече е преминала
Снимка: БГНЕС

Не бих казал, че най-голямата опасност вече е преминала. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна, кметът на града Иван Портних, на въпрос дали опасността в кв. „Аспарухово” е преминала. Той допълни, че нивото на подпочвените води е огромно, припомняйки, че Варна е била под дъжд в продължение на месец, всеки ден.

„Това бяха огромни валежи и земята бе подгизнала. При този валеж водата няма как да попива и все още на различни места се изтичат подпочвени води, което не е характерно, защото кварталът е все пак на високо и на места, а там има подпочвени води”, каза още Портних. Той добави, че именно поради тази причина трябва максимално бързо да се обследват тези участъци, в които има притеснения за свлачищни процеси.

Главният архитект на Варна призна за план за отводняване, който не е реализиран от 10 години

Имаше планове да се направи отводнителна система от канали в „Аспарухово”. Варненска община кандидатства преди десет години...

„Естествено трябва да се евакуират и хората, които живеят в сградите с конструктивни нарушения, за да не се допусне вторична трагедия”, каза в заключение кметът на Варна.

По думи на Иван Портних евакуацията среща известно нежелание от хората да излизат, но поетапно се върви в тази посока. Той допълни, че има къщи, които са видимо с конструктивни проблеми и около тях се вижда свличане на земни маси, поради което трябва да се проведе бърза евакуация. „Създадена е организация и условия за настаняване на тези хора, като имаме различни варианти, защото някои от пострадалите предпочитат да отидат при свои роднини”, коментира още градоначалникът. До вчера са били идентифицирани над 25 къщи с проблеми, като днес ще бъде направен един втори оглед и тези, които са опасни ще бъдат евакуирани.

Имаме още много работа в кв. „Аспарухово”, има много кални маси в района. Мобилизирали сме всякаква техника и се надявам, че въпреки делничния ден, много доброволци ще продължат да помагат на пострадалите домакинства. Той добави, че разчистването продължава с всички налични сили.

По отношение на свлачищата в района, Иван Портних заяви, че вече са проведени разговори с „Геозащита” и днес техни специалисти ще посетят най-засегнатите участъци. „Целта е да набележим проблемните зони, които сме идентифицирали и които до сега не са били свлачищни, но сега има големи свличания на земни маси. Там трябва да се правят максимално бързо сондажи и да се види дали това е свличане на земни маси от дъжда или си е свлачищен процес, защото ако е такъв процес трябва да се евакуират прилежащите къщи”, каза още кметът на Варна.

Ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията

Днес, 23 юни, е Ден на национален траур в памет на жертвите от трагичните наводнения. В Деня на траур националният флаг на държавните и...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество