Кметът на Варна тушира напрежението в градския транспорт

30442
Кметът на Варна тушира напрежението в градския транспорт
Снимка: БГНЕС

Подготвяната за днес стачка на частния превозвач във Варна "Транстриумф" беше спряна благодарение на кмета на морската ни столица Иван Портних.

Служителите се бяха заканили, че от 10 до 11 ще спрат обслужването по 53 % от линиите, които държи транспортната компания. Някои от тях са много натоварени в посока на курортите или големите кварталите.

Градският транспорт във Варна излиза в стачка

Градският транспорт във Варна излиза в едночасова стачка днес – от 10:00 часа до 11:00 часа. Причината – недоволството на р...

Близо 200 служители от "Транстриумф" окупираха сградата на общината сутринта, за да изразят своето недоволство. Кметът покани техни представители, които препълниха зала "Пленарна" в общината и изразиха своята тревога, че ще останат без работа. Причина за притесненията им се оказа подписаният договор на община Варна с другия голям превозвач - общинска фирма "Градски транспорт" за обслужване на линиите. Това е направено съгласно изискването на управляващия орган на ОП "Регионално развитие", по която Варна спечели проект за 115 млн. лева за интегриран градски транспорт, пише Стандарт Нюз.

В диалога с протестиращите кметът Иван Портних посочи, че частният превозвач може да стане подизпълнител на общинския, който няма капацитет да покрие всички линии. Градоначалникът увери, че ще има обявена обществена поръчка и честен конкурс, който може да спечели "Транстриумф", щом е е модерна и успешна фирма, както твърдят служителите й. Хората не трябва да се безпокоят за работните си места, тъй като линиите в града и за курортите са много, а и пътникопотокът непрекъснато се увеличава. Ще има нова транспортна схема, изработена и финансирана със средства и експерти от ЕБВР. В договора за обществен превоз ще има клаузата за плащане на километър, увери кметът.

Протестиращите са поканени на предстоящата сесия на местния парламент през идната седмица. Дотогава се спират стачните действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com