КНСБ е пред парламента, полицията не пусна част от студентите да се върнат в СУ

29598
КНСБ е пред парламента, полицията не пусна част от студентите да се върнат в СУ

Участниците в протеста, организиран от КНСБ, вече са на площада пред Народното събрание, предаде БГНЕС.

Протестиращите синдици с лилави жилетки се смесиха с протестиращите пред сградата на парламента. Студентите, които са пред парламента, бяха помолени да освободят пространството, за да може демонстрантите от КНСБ да застанат пред сградата на Народното събрание. В момента, в който шествието на КНСБ пристигна и двете други се срещнаха, се стигна до малък сблъсък, защото част от протестиращите не направиха коридор на хората с лилави жилетки.

Пред НС протестиращи носят плакати на Васил Левски. Има плакат, на който пише: "Вашата оставка е нашето бъдеще" и транспарант – "Край на илюзиите, самоуправление, гражданска активност всеки ден". Движението на бул. "Цар Освободител" е блокирано.

От КНСБ заявяват, че искат да бъдат изпълнени техните искания преди приемането на Бюджет 2014 на второ четене. Основното искане на КНСБ е въвеждане на данъчен кредит за най-бедните работещи българи. Това означава, че над 600 хил. души, чиито месечни заплати са до 400 лв., ще могат да получат обратно платения от тях данък в края на годината. Това ще им осигури годишно допълнителен доход дори в по-голям размер от месечната им заплата. Другото основно искане е замразяване на пенсионната възраст в следващите седем години.

Пред Actualno.com един от координаторите на митинга на КНСБ Иван Раднев коментира, че на правителството не му остава много живот и че мярката да се връща данък общ доход в края на 2014 година само за хората на минимална работна заплата е крайно недостатъчна.

Междувременно Агенция "Фокус" информира, че група студенти, които са опитали да се върнат в Софийския университет, са били спрени от полицейски кордон. Студентите остават на място пред парламента, заедно с протестиращите от КНСБ.

Кореспондент на Actualno.com предаде, че към 13:20 ч. една част от студентите е тръгнала към Софийски университет, а друга е останала пред загражденията на Народното събрание. От Ректората на СУ се чуват скандирания. Студенти има и на кръстовището на Орлов мост.

По последни данни протестиращите младежи са тръгнали по жълтите павета към Парламента. Представители на студентите твърдят, че на част от полицаите на протеста отново са докарани от провинцията.

Пред Народното събрание студентите направиха пореден пърформанс. Част от тях бяха изрисували лицата си с индиански символи за война, а други си бяха сложили противогази. Част от младежите хвърляха пиратки.

Край на илюзиите, да отвоюваме държавата от мафията, казаха студентите

„Край на илюзиите. Самоуправление. Гражданска активност всеки ден”, "Да отвоюваме държавата от мафията". С този плакат студ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество