Коларова: Помощните училища да разпишат механизми за действие

12134
Коларова: Помощните училища да разпишат механизми за действие
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката (МОН) е изискало веднага всяко едно помощно училище да разпише координационен механизъм за действие при случаи, подобни на тези на Ана-Мария.

Информацията съобщи министърът на образованието доц. Румяна Коларова. В Русе тя участва в публична дискусия, посветена на изминалите 25 години преход, предаде БГНЕС.

Резултатът от прегледа на Ана-Мария остава тайна

Ана-Мария, детето с аутизъм, за което има съмнения, че е било сексуално насилвано в помощно училище, днес е била прегледана под пълна у...

Зам.-министър Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София. Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища, съвместно с ДАЗД, където те ще получат допълнително указания как да реагират.

"Защото основният проблем там е неразпознат риск. Те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето. И по този начин всъщност са усложнили ситуацията", коментира министърът.

Проверка във всички помощни училища в София е била разпоредена от министъра. По думите й резултатите показват следното: "Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com