Коментар №1 на седмицата: Нулев бюджет: Без заплати за депутатите, докато станат нормални

1511
Коментар №1 на седмицата: Нулев бюджет: Без заплати за депутатите, докато станат нормални

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Въпрос на два-три часа се оказа гласуването на Бюджет 2024, за разлика от многочасовите блокирания на парламентарната трибуна. И макар че все още не е напълно ясно с колко точно милиона ще разполага тази институция, те вероятно ще бъдат money for nothing.

ОЩЕ: Бой в парламента, ДПС и "Възраждане" се сблъскаха (ВИДЕО)

Както е известно, 48-ото Народно събрание е струвало на данъкоплатеца над 14,5 млн лв. От тях брутните депутатски заплати са на стойност над 8,7 млн лв. Предходният парламент имаше 66 заседания, тоест - средната стойност на един пленарен ден е била около 220 хил. лв. Един депутат пък ни е струвал около 550 лв. на ден.

И това - при едно сравнително краткотрайно Народно събрание. Защото 47-ият парламент ни излезе по-скъпо - над 29 млн. лв., е струвал към 294 хил. лв., а един депутат - близо 680 лв. на ден.

Равносметка за сегашния няма как да направим и докато чакаме скъпите депутати да си гласуват космическите разходи, можем само предишните парламенти да поразгледаме.

Депутатите са ни скъпи, да. По-скъпи са ни от много други жизненоважни неща. Например, от пари за онкоболни дечица. Събираме ги през социалните мрежи. От парите за образование също - там колкото и да се налеят, резултатите са все плачевни. Същото е и в здравеопазването - все сфери, управлявани твърде зле. А ги управляват не само пряко заетите в тях. На върха седят онези, които вземат политически решения и гласуват откровени идиотщини. Неслучайно законите у нас се преправят многократно и всеки може да се увери в това - има ги онлайн с всичките им изменения и допълнения.

Към таза калпава работа се добавя и изключително ниското интелектуално ниво на почитаемите депутати. Повечето от тях са доста заможни и човек се пита как, по дяволите, са успели да забогатеят с този скромен умствен багаж? Че е скромен, виждаме всеки Божи ден. Дори скромен е меко казано. Той е под санитарния минимум.

Наред с каруцарския език, който използват, избраниците ни все по-често преминават и към физическа саморазправа. Грозни и смешни сцени, които, за съжаление, виждаме при почти всяко пленарно заседание. Псувни, обиди, блъскане, дърпане - не, не е детска градина, защо да обиждаме децата, нещо като специализирана лечебница е. Само дето оттам не излизат излекувани, а все по-забогатели.

Затова, скъпи данъкоплатци, не е ли по-добре Народното ни събрание да работи с нулев бюджет - на ползу роду?! Депутатите да нямат заплати. Да заседават само на сесии. Може и онлайн, че да спестим от комуналните разходи - ако имат съответните компетентности обаче.

И това да продължи, докато институцията не докаже, че наистина може да работи нормално. В последните години постоянно доказва обратното.

То да са само тези щети... Публична тайна е и е видно от всяко едно депутатско начинание, което трудно може да се нарече законотворчество, че уж-народните ни представители работят за корпоративни интереси. Те понякога са толкова прозрачни, че човек очаква мажоритарният собственик на съответната компания да се появи на трибуната в пленарната зала.

Да, тези разсъждения изглеждат като някакво политическо фентъзи. Но пък колко добре звучат!

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com