Коментар №1 на седмицата: Положението е тревожно - Магнолията може да увехне

103929
Коментар №1 на седмицата: Положението е тревожно - Магнолията може да увехне

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.


След показанията, които Васил Божков даде за Борисов и Влади Горанов, имаме две новини - една добра и една лоша. Добрата е, че този път почитаемата прокуратура няма как да се направи, че не я вълнува казаното от Божков. Той за втори път го казва, вече пред компетентните власти - плащал е кеш на хората на Борисов, изнудван е, а това си е престъпление.

Свидетелстването на Божков може и да не е панацея за прогнилата от корупция родна система, но ако все още сме поне донякъде нормална държава, този път вече трябва да има резултати.

Първият ще е този, че ще стане ясно как точно държавата се е сраснала с мафията. Вторият ще е оочевидна необходимост от моментално стартиране на разследване срещу тримандатния бивш премиер и евентуално - санкции срещу него, каквито предвижда законът.

Третият резултат би бил, че и други рекетирани ще проговорят. Каквото и да им коства. Това вече може да хвърли повече светлина относно развитието на бизнеса в периода 2009 - 2021 - кое и какво е можело да стане, а всъщност е станало друго.

По време на този период в бизнес средите нерядко се говореше, че ако не се отчиташ на съответния регионален или браншови консилиери, с теб е свършено - угасваш там, докъдето са ти стигнали силите. Ако се колаборираш, тоест - дадеш им желаното, може и да оцелееш, макар и в доста редуциран вид.

Окончателно: Две години условно за Живко Мартинов по "Суджукгейт"

Този редюс досега беше невидим за правораздавателната ни система. Ни чули, ни видяли, ни евраци мирисали. Днес обаче ситуацията е друга - американските другари са отлично информирани какви ги е вършил Бащицата и над главата му със страшна сила виси един есенен Магнитски: По "Магнитски": Божков казал всичко за Борисов и Горанов на САЩ

Прокуратурата, следствието и съдът вече са терените, върху които Божков и Борисов ще кръстосат шпаги. Много е вероятно този разказ да има неочакван край. Неочакван, в смисъл - държавата да си свърши работата и да защити собствения си интерес. Борисов си го знаем - ще покаже пак палитрата от хватки, с които стигна толкова далеч.

Проблемът му е в това, че сега срещу него има умен противник, математик, човек с поглед върху цялостната картина. Затова прогнозите за Борисов могат да бъдат умерено оптимистични - да живее дълго, но не така и не там, където би искал.

А, да, сигурно се питате коя пък е лошата новина, спомената в началото. Ами лоша е, да. Лоша и донякъде тъжна - Магнолията в Банкя започва да вехне. Защото ако Божков 7 пъти е разпитван от американските власти, за да излезе от "Магнитски", сигурно идването му е финалният акорд, след който там може да влезе Борисов.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com