Коментар №2 на седмицата: Принципът на Алена, обяснен за наивници

1512
Коментар №2 на седмицата: Принципът на Алена, обяснен за наивници
Снимка: Facebook

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.

 

Журналистиката те учи да внимаваш с прогнозите, за да се излагаш сравнително рядко. Но ако трябва да се пророкува нещо за 2024-та, което човек иска да е сигурен, че ще се сбъдне, той спокойно може да направи прогнозата, че Алена ще се появи в студиото на телевизията, за да направи прогноза. Това, разбира се, се случи; и още как. Съвсем резонният въпрос, който неминуемо следва, е дали е чак толкова необходимо тя, или някой друг представител на нейната професия - професията на шарлатанството - да получава телевизионно време да шарлатанства именно в сутрешния блок. По мой спомен съществуват както сериозни телевизионни предавания, така и други, в които има достатъчно място за всякакви врели-некипели и е добре програмните решения за гостите да се вземат по онзи начин, който повтаря принципите на разделното сметосъбиране. За астрология и бабини деветини - в това кошче. За досадни политици и подобна измет - в другото кошче. За лидери на партии - специален контейнер. И т.н. 

Интересното обаче е, че ако се вслушаме в думите на Алена - имам предвид да се разгледат изследователски, а не да се вслушваме като хора, които тънат в инфантилно безгрижие и могат да си позволят лукса да живеят в невежество - ще забележим, че понякога думите й не се отличават кой знае колко от тези на други видове гости. За разлика от телевизията, където тя, предполагам, е предварително уговорена да не говори прекалено много за политика и да се посвети по-скоро на общо, безобидно плямпане, ако попаднете на нейни интервюта в сайтове, ще останете изненадани. Ето един откъс:  

Въпрос: Каква ще е ролята на ПП-ДБ в политическия живот у нас? 

Отговор на Алена: В мига, в който ПП станат ненужни на кукловода, творящ с тези поставени лица бъднините на България, от значими днес те ще спрат да съществуват по две причини. Първата е, че ще изпаднат от Народното събрание. Втората, че законово укорими техни тайни ще бъдат огласени и някои от водачите на ПП ще предпочетат да напуснат България.

Някак не се забелязва отчетлива разлика между казаното от нея и, примерно, изказване на Костадинов; ако не знаехте, че това е Алена, тя щеше да е последният човек, който бихте предположили, че стои зад същите думи. Разбира се, подобни нейни изречения може да намерите по десетки теми - Борисов, Радев, БСП, войната в Украйна, Путин, Ивицата Газа, Израел, Америка и прочие. И не само на нея, а и на други астролози, към които, по някаква причина, журналистиката е проявила интерес и е решила да интервюира. Оказва се, всъщност, че астрологията - това е политология и социология, в която говориш същите неща като политолозите и социолозите, само че накрая добавяш нещо за Меркурий и Сатурн. Например: зададен ви е въпрос за ротационното правителство? Казвате просто, че това ще е "интензивен, сложен момент за сглобката, която ще трябва да покаже пред избирателите, че умее да поема национална отговорност, въпреки, че истината в много по-голяма степен е, че те са доволни и съвсем наясно със собствената си безалтернативност. В голяма степен тази безалтернативност се влияе от Меркурий, който през 2024-та ще бъде ретрограден четири пъти, което от своя страна...". Махнете последното изречение и сте политолог - добавете го, и сте астролог. И в двата случая сте, само това пропуснахме да кажем, бот, който каканиже едно и също за успиване на една и съща публика. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com