Коментар №3 на седмицата: Не е въпросът в службите, а в службата

1789
Коментар №3 на седмицата: Не е въпросът в службите, а в службата

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4000 ваши прочитания в Actualno.com.


Днес, 30 май, ще има ново извънредно заседание на 49-тия парламент. Време да се гледа и приеме държавен бюджет няма, но за извънредно заседание заради записа на срещата на "Продължаваме промяна" (ПП) има.

Защо пак органът в държавата, от който можем да извадим най-много примери за липса на морал, ще чете морал. И за да не е баш само морал, ще има надприказване за службите – не само кое е морално, но кое е и законно. В цялата работа обаче черно и бяло няма - отново е въпрос на плюсове и минуси.

Я сега честно и почтено да излезе който и да е български политик, особено тези, които са управлявали България, и също толкова честно и почтено да каже той какво би направил като вземе властта? Няма да смени никой в администрацията и особено в службите? Никога досега не се е случвало така? Или всеки път?

За всички моралисти, които сега подскачат до небето и говорят за държавна измяна, припомням: чл. 5, ал. 4 от Конституцията на Република България: "Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат". Сега да почваме ли да четем договора ни за влизане в НАТО и вътрешните ни закони за избор на кадри за службите или да оставим това за пред някой съд?

"Даже имената са синхронизирани с посолствата" - думата "синхронизирани" не значи обезателно, че посолствата са определили имената, а че са били уведомени и оттам има съгласие с избора. Защото е важно партньорските служби да имат доверие на нашите. В българския контекст обаче като нищо значи и, че имената са спуснати от посолствата – признавам. И си задавам въпроса – а кои посолства точно? Както и още един - сега службите с кое посолство са синхронизирани и дали то е на държава, обявила ни за неприятелска или не?

Асен Василев е този, който за мен използва най-силните думи: "да изчистим службите, да изгоним кадрите на ГЕРБ и на президента от места и да свършим някаква работа с Шеген, еврозоната и Плана за възстановяване". Той обаче го прави в контекст на обсъждане на варианти – какви са вариантите пред ПП какво да правят.

"Законно, незаконно – трябва да изгонят ..." - така Василев говори за съдбата на директорите на агенции, на структури. И това не е като да не се е случвало – следва съд, възстановяване на длъжност, обезщетения – за сметка на държавния бюджет, тоест на данъкоплатците, тоест на тези, които ходят да гласуват и които не ходят да гласуват. От друга страна, точно директорите и зам.-директорите по дирекции и агенции са тези, които могат да блокират (и са го правили) всяко правителство с административни хватки, докато политическите му противници усилват огъня на недоволството и правителството падне.

"Поне местните избори ще ги правим с нашо МВР" - всъщност ето тези думи на Асен Василев са това, което не се превърна в особено голям скандал за сметка на анализите и приказките службите. Защо ли – защото всички политици в България искат да правят избори с "тяхно МВР". Това е то големият проблем на демокрацията ни – че такива като МВР, армия и служби нямат тънка червена линия, отвъд която не преминават, защото направят ли го, рушат държавата за сметка на личен интерес, маскиран като политика. Такава линия е същността на демокрацията и държавното управление - изборите. Никой не е осъден за изборна измама в България - никой значим, никоя голяма риба ... Така не става - когато базовите неща са бардак, и другите са така.

От друга страна – за какво точно са ти служби, които от всички чуто публично досега така и не уцелиха за едно нещо по отношение на войната в Украйна? Ще почне ли и кога, Русия за 3 дни ли ще я спечели или за 4? Служби, които службогонстват и все пишат повече плюсчета за себе си и за обгрижващите ги, не за тези, на които уж служат, известни с името "суверенът". Но не са "синхронизирани" де - това топли ли ви вече 30+ години?

При цялата тази патаклама е интересно дали най-после на ПП ще им увре главата за някои елементарни неща в политиката – като това да те запишат по такъв баламски начин. Като паднеш така в капана, не говори добре за уменията ти да се справяш в политиката. Иначе на мен все още са ми по-интересни записите за Мишо Бирата, за "на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене" ... Всичко върви с 200 към "не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле"!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com