Конкурс за паметника пред НДК все пак ще се състои

27623
Конкурс за паметника пред НДК все пак ще се състои

След куп спорове и прегласуване столичните общински съветници взеха решение да обяви конкурс за проект, който да замести популярния след софиянци паметник пред НДК, изветен като Петоъгълен шесто...ник.

Основните спорове касаеха заданието на конкурса, като от БСП дори попитаха защо се прави нов конкурс, след като вече имало два такива и дали просто не се търси начин „да се похарчат едни пари”. Председателят на групата на БСП в СОС Милка Христова обаче сама каза, че не харесва тази гротеска, "около която се прави безразборен секс".

Майки обявиха война на чалгата в НДК

От Сдружението на майките срещу насилието обявиха война на чалгата в НДК. Те се обърнаха към министъра на културата Петър Стоянович с и...

Същевременно от ГЕРБ изтъкнаха, че няма как този паметник да остане, защото е опасен за здравето на хората. Имало тийнейджъри, които се катерили по структурата. Беше даден и аргумент, че 70% от софиянци се подигравали на монумента, а другите 30% мълчали от учтивост към склуптора. От БСП контрираха, че всъщност архитектите и склупторите искали паметника да остане.

Според главния архитект на София Петър Диков конкурсът ще даде хубави предложения, защото бил много интересен. Той добави, че решение трябва да се вземе бързо, тъй като ще започне обновление на площада пред НДК, а то ще е с европейски пари. По правилата на ЕС това означава, че след това пет години поне нищо там няма да се пипа, припомни експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com