Корнелия Маринова: Няма такава епидемия, която да заличи нашата памет и да обърне ценностите ни - като хора и като общност

1902
Корнелия Маринова: Няма такава епидемия, която да заличи нашата памет и да обърне ценностите ни - като хора и като общност
Снимка: Actualno.com

Шествието-поклонение, което СДС организира тази събота до мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч, провокира у мен желанието да се обърна към вас, приятели.

Миналата година шествието не се състоя - пропуснахме го поради наложените санитарните мерки. Но се включихме в онлайн инициативата на фондация „Истина и памет“. Специално за случая бе създадена и страницата „Поклонение пред жертвите на комунизма в лагера край Ловеч 2020 г.“

На 6 юни м. г., на Черешова задушница, община Ловеч организира панихида за загиналите на мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“. Разчупихме традицията и я обогатихме с други събития през последните години.

Защото няма такава епидемия, която да заличи нашата памет и да обърне ценностите ни - като хора и като общност.

Община Ловеч полага усилия да запази материалните следи от онова време – периода на съществуването на лагера /1959-1962г./ Те са много малко на брой и белязани от една несигурност. Но и най-дребната следа от онова време е ценна.

От една страна имаме достатъчно добре документираната истина - това е лагер за политически затворници, със садистичен режим, създаден с устното решение на висшето комунистическо ръководство.

От друга страна – предстои още много работа по изучаване на конкретното място и неговата историзация като място за памет и поклонение. И този процес е необратим. Наши търсения показват, че може би все още е запазена част от оригиналната постройка от онова време, в рамките на днешен обект на МВР, недалеч от самата кариера. Това е мястото, подходящо в най-голяма степен за музейна сбирка и посетителски център.

Лагерът днес прилича на една добре осветена обществена сцена, на която много ясно се вижда кой кой е. И с присъствието, и с отсъствието си. Ловешкият „Слънчев бряг“ е лакмус за демократичност. През годините на това място са идвали стотици, хиляди привърженици на демокрацията.

Има и нещо, което не виждаме, бидейки на тази стара каменна кариера, но то е там. Това е огромната болка, която извира заради жертвите и техните близки. Страданието от една насилствена, неочаквана и нежелана раздяла на близки хора.

Ето един откъс - част от майчин некролог по изчезналия син, публикуван от Христо Христов в „Секретното дело за лагерите“:

Мили Бойко, самотен и незнаен е твоят гроб далеч от нас. Недей се сърди, че не можем да дойдем при теб. Живота си даваме, за да намерим твоя самотен гроб, със сълзи да го оросим, с рози да го украсим. Уви! Това е невъзможно! Ти внезапно ни напусна, не можейки нищо да си кажем. Не можахме дори и прошка да си вземем. Най-щастлива съм, когато дойдеш насън и ми се усмихнеш, и ме прегърнеш. Уви! Когато зората настъпи и очи отворим и теб те няма, виждам, че е само един прекрасен сън в нощта“.

За тази майчина скръб, болка и мъка, ние нямаме паметник. Дълбок е кладенецът, издълбан от сълзи. Ако разкрепостим своята чувствителност, ще усетим този невидим исторически кръг около нас. Той е белязан с невидимо напрежение заради многото невинни и скъпи жертви.

Уважаеми приятели, нашата официална история от хан Аспарух до днес наброява вече 1340 години. В нея има много славни моменти и велики върхове.

Но в нашата летопис има и страшни пропасти, дълбоки бездни, в които е трудно да погледнеш. И не е строшен зъбът на клеветата. Защото когато ти се взираш в бездната и тя се взира в теб. И трябва мъжество и сила, за да издържиш този поглед, този изпит.

Такава бездна е лагерът „Слънчев бряг“ с жертвите на комунистическия терор.

Няма съмнение, че е по-приятно и възвисяващо да си на някой героичен връх. И да черпиш вдъхновение от героизма на прадедите.

Много трудно и болезнено е обаче да си сред зъберите на комунистическото минало. И да гледаш истината в очите.

В Ловеч почетоха жертвите на комунистическия режим

По повод 1 февруари - Ден за почит към жертвите на комунистическия режим, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заедно с Петър Цоло...

Но ние, съвременниците, демократично мислещите хора, не търсим лесното, а справедливото. И ще продължим да водим битката за паметта, макар нашите политически противници методично да заличават фактите, да ги крият или преиначават. Макар историческата истина трудно да си пробива път към учебниците и към новите поколения

Защото няма и не може да има давност на престъпленията на комунизма!

Приятели,

нищо не е по-меко от водата! Но тя все пак пробива камъка и го разрушава. Така трябва да сме и ние – да пробием и разрушим скалата на омразата и насилието, за да напоим обществото с истина и любов.

Поклон пред жертвите на комунизма!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...