Костов: Има съвсем минимален теч на газ в Хитрино, безопасен е

1351
Костов: Има съвсем минимален теч на газ в Хитрино, безопасен е
Снимка: БГНЕС

В момента има съвсем минимален теч на газ в Хитрино, като нивото му е на безопасен минимум. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов по време на брифинг в Хитрино, предаде Фокус.

Костов уточни, че днес са успели да укрепят фланеца на цистерната, от която е изтичало газ, така че вече тя може да бъде обект на товаро-разтоварна дейност.

Гл. комисар Георги Костов обясни, че е необходимо да бъдат изправени легналите цистерни. Той допълни, че експертите са изградили две площадки, така че тежката подемна техника да бъде разположена и да започнат товарно-разтоварни дейности.

Костов обясни, че на първо време предстои товарене и извозване на две от цистерните.

„Определено ситуацията върви към подобрение и се надяваме в обозримо бъдеще да се поздравим и с по-полезен резултат“, каза гл. комисар Георги Костов.

Oт началото на кризата в Хитрино, тази вечер е относително спокойна, допълни той. Гл. комисар Георги Костов увери, че към момента тече непрекъснат мониторинг в Хитрино и се замерва. По думите му нивото на обгазяване около цистерните и навсякъде около тях е абсолютно безопасно.

Изпращането на колети за Хитрино ще е безплатно

Куриерските пакети, адресирани до кметството и жителите на Хитрино или до кризисния щаб в село Тимарево, няма да се заплащат от подател...

„Най-напред хората могат да се върнат, след като всички цистерни, които са в момента там, бъдат изведени на безопасно място извън територията на населеното място", посочи гл. комисар Костов.

Главният секретар на МВР посочи, че на място през нощта в района остават два екипа от ПБЗН, които ще продължават да охлаждат горелите цистерни, както и няколко екипа, които да дежурят при евентуално усложнение на кризата. „Освен това на място остават един немалък брой служители на ОДМВР - Шумен и на съседните областни дирекции, които ще отцепят периметъра и отново няма да допускат никой до местопроизшествието, тъй като докато цистерните не напуснат района остава под полицейска блокада“, каза гл. комисар Георги Костов.

Той уточни, че всеки ден има организация на хората, които изхранват животните си. "Тези животни, които са вътре, ако не бъдат обслужени и нахранени са в риск, ако няма достъп до тях. Тези допускания са в технологичните периоди, когато опасност за хората около местопроизшествието няма.

Когато текат манипулации, тогава естествено външни хора нямат място в района на местопроизшествието“, коментира Георги Костов. Той обясни, че цистерните дори и след като са обезопасени и им е източена газта, продължават да бъдат опасни при извършване на товаро-разтоварна дейност. „По всички принципи на безопасността на тази дейност трябва да се извършва в светлата част на денонощието“, каза гл. комисар Георги Костови и допълни, че на развиделяване ще стартира такава дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com