Ковачки ужилил с €3.5 млн. Сърбия

5279
Ковачки ужилил с €3.5 млн. Сърбия

Българският бизнесмен Христо Ковачки е нанесъл щети за поне 3,5 милиона евро на сръбската държава. Ужилването е станало с незаконната продажба на парцел от близо 13 хектара, върху който е построена част от хранително-вкусовият комбинат „Нова Сърбиянка“ в град Валево, пише в сайта на сръбския вестник „Вечерне новости“, предаде Стандарт нюз.

Изданието се позовава на кредиторите на завода, който е обявен във фалит. През 2007 г. предприятието беше приватизирано от българската компания „Медия свят“, зад която стои Ковачки. Кредиторите твърдят, че българските собственици са придобили парцел вътре в района на комбината, макар че тази земя изобщо не е била предмет на приватизационната сделка.

Пазарната стойност на земята, върху която има изградена цялостна инфраструктура, е 6,5 милиона евро. Заради тази трансакция преди половин година сръбската полиция е сезирала прокуратурата.

Междувременно собствениците на „Нова Сърбиянка“ са демонтирали производствените линии и част от хладилниците и са ги продали за скрап.

През март в Сърбия беше арестуван директорът на „Нова Сърбиянка“ Антон Вальов, който има двойно гражданство – на България и на Русия. Задържането му стана по подозрение, че макар че е знаел, че фирмата не може да си плаща данъците, той е продал имуществото й на българската компания „Ню експрес финанс“ за около 2,5 милиона евро. По този начин са причинени щети на кредиторите за над 93 милиона евро.

„Вечерне новости“ припомня, че Христо Ковачки е купил в Сърбия близо 15 предприятия. Резултатът е, че или приватизационните договори са развалени, или фирмите, подобно на „Нова Сърбиянка“, са фалирали.

Редактор: Яна Баярова

Ковачки пусна пипала към Дупница

Империята на енергийния бос Христо Ковачки се разраства към Дупница. След като превзе безапелационно кметския кабинет и градския парла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com