Към политиците: Вие изгубихте избирателите си

6919
Към политиците: Вие изгубихте избирателите си
Снимка: БГНЕС

Както вече ми стана навик, след изборите анализирам не процентите, а броя действителни гласове. Това пише във фейсбук Иван Калчев - Глиги. Според него данните от изборите сочат, че всички партии губят от своите избиратели.

Графиките са красноречиви.

ГЕРБ осцилират около дъното си, и ако връщането на хартиените бюлетини, с всичките им неудобства за членовете на секционни комисии, с всичките умишлено сгрешени протоколи, с всичките манипулации при броенето, плюс мобилизацията на контролирани и купени гласове са им донесли 5 (ПЕТ) процента ръст, то значи всъщност по-скоро продължават да спадат.

БСП клонят към твърдо ядро от 200 000. Когато и да се закрие БСП, все ще е късно, но за нормализирането на политическия ни живот ще е добре да се появи модерна социал-демократическа партия. Ако познавате нормални, млади, мислещи и можещи хора с леви убеждения, агитирайте ги да създадат лява партия. Докато се появи такава, десните можем да сме благодарни на Корнелия за това, че толкова успешно съсипва БСП.

ДПС си знаят гласовете поименно, няма какво да се коментира.

ИТН са на същите гласове от предишните избори (в границата на статистическата грешка) и щеше да е изненадващо твърдите фенове на комбинацията от просташка чалга, арогантна наглост и неандерталски политически умения да спаднат съвсем до нулата. Едва ли е имало нужда да им се "налива" много.

Разбил съм резултатите на ПП и ДБ поотделно за целите на анализа. Не съм броил всички преференции, а разделих общия брой гласове спрямо реалните мандати след разместванията (37:26).

ЦИК коригира официалните резултати на избори 2023: ГЕРБ с по-малко проценти, ПП-ДБ с повече

Централната избирателна комисия коригира резултатите и избирателната активност от предсрочните парламентарни избори, провели се на 2 ап...

ПП чертаят права линия надолу, спадат точно с по 26% за втори път. Нямам идея защо някой е очаквал друго, но си траех през последните месеци, колкото да не изглеждам прекалено песимистичен. Моята прогноза за следващите избори - ако са тази година, графиката на ПП ще се заобли надолу, т.е. ще имат по-малко от 27 депутата. Повече от това няма да напиша публично. Мога да им обясня защо изборите не са проста математика като в екселските таблици на Асен Василев - ако имат желание да ме чуят.

За ДБ - ръст от 20 на 26 депутата. И съм сигурен, че не е заради похарчените пари за билборди и реклами. Същите пари могат да се харчат много по-разумно като се инвестират в хора, а не в спам по сградите и пътищата. Още веднъж: когато изборите станат ежедневие, по-важно е какво правиш извън времевата рамка на официалната кампания.

На втората графика - Възраждане, сочени уж за "победител" в тези избори, пак са в границите на нормалното за псевдопатриотизма, при все че Копейката разполага с повече ресурси и (покрай темата за еврото) успява да привлече доста хора, които са далеч от профила на типичния фашизоиден путинофил.

ОЩЕ: Български дрон се включва в защитата на Украйна (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обезвредиха мина в Черно море

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

След абитуриентски бал: 14-годишен е с алкохолно натравяне

Външни експерти ще наблюдават отвътре обществените поръчки. Ето кои са те

Кметът Васил Терзиев се включи в засаждането на „Гората на Kaufland“

200 000 яйца са били спрени от продажба по Великден, има и затворени обекти

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

"Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Жълт код за интензивни валежи в Югозападна България

Краен срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com