Лекарката от Тетевен е имала проблем с общуването

12972
Лекарката от Тетевен е имала проблем с общуването
Снимка: Thinkstock

Управителят на болницата в Тетевен д-р Невелина Ганева заяви пред БНР, че д-р Нина Байчева, която беше обвинена използване на забранени техники, довели до смъртта на бебе при раждането, е била професионалист в работата си, но явно е имала проблем с общуването.

Д-р Нина Байчева, която е началник на Акушеро-гинекологичното отделение в Тетевенската болница и колегата ѝ д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане след случая с починало бебе, родено в отделението. Галева е разписала оставката на д-р Байчева и в края на месеца тя ще напусне отделението.

Шефката на АГ отделението в Тетевен: Дискриминират ме с въпроси

Потърси ни вече и прокурор, това е развитието на случая досега. Все още търсим адвокат, който да застане с нас рамо до рамо. Това споде...

Неправилни и отречени от Европейския съюз техники са били приложени при раждането на Наташа Габровска, родилката, чието дете почина в болницата в Тетевен. Това са първоначалните данни от проверката там, която разпореди Министерството на здравеопазването.  

Очаква се утре да станат ясни официалните резултати, Българският лекарски съюз също ще разгледа случая.

Управителят на болницата д-р Ганева е научила какво се е случило с родилката на следващия ден след раждането и е разпоредила проверка, уведомила е по телефона Регионалната инспекция по здравеопазване, още преди случаят да добие гласност.

Д-р Ганева каза, че е свикала Медицинския съвет към болницата, който е изслушал обясненията на д-р Нина Байчева. Свикала е и Лечебно-контролната комисия с нареждане да извърши вътрешна проверка. "Комисията констатира пропуски и нарушения в работата на отделението на д-р Байчева от организационен характер, заради което ѝ бе наложено дисциплинарно наказание. ЛКК към болницата не можа да даде експертна и компетентна оценка за правилността и целесъобразността на взетите решения от д-р Байчева при осъществяване на диагностичния процес", каза шефката на болницата.

Дават на прокурор случая с починалото новородено в Тетевен

Окончателните резултати от проверката по случай на починало новородено в тетевенската болница ще ясни във вторник. Те ще бъдат предаден...

"Проблемът е такъв, че в момента, в който я освободя, ние трябва да затворим отделението, защото заедно с нея си подадоха оставките и другите колеги. Аз трябва да намеря трима нови лекари със специалност иначе ще обречем региона на невъзможност да му бъде оказана акушеро-гинекологична помощ", заяви още д-р Ганева.

Д-р Байчева не е признала вина за случая с починалото бебе, каза още управителят на болницата в Тетевен.

Вербалната комуникация между пациентките и лекарите, както и физическото насилие в родилните отделения се покриват, коментира пред националното радио Ралица Димитрова от Сдружение "Родилница". "В един такъв труден момент много малко хора са толкова силни, колкото тази жена, да могат да си позволят да излязат наяве и да се борят, защото това наистина е една борба", смята тя.

Според нея е необходимо да се прави протокол на раждането, за да се състави статистика на практиките, които се използват при раждане.

Оставки и проверка от МЗ след смъртта на бебе, починало при раждане

Началникът на АГ отделение Нина Байчева и колегата ѝ Михаил Миков подадоха оставки в болницата в Тетевен след репортажа на "Господари н...

Д-р Байчева коментира въпроса за предварителната проверка, която е показала използване на висок форцепс, с това, че медицинският одит не е завършил и продължи с думите „да се реши това в съда”. Определям поведението на Нова телевизия за дискриминация, каза Байчева и определи за „дискриминация и конфронтация” задаването на въпроси. Нищо не разбирате от тези неща, задавате некомпетентни въпроси, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com