X
 
 

Магистратите подкрепиха новата електронна система за избор на членове на ВСС

814 0
photo of Магистратите подкрепиха новата електронна система за избор на членове на ВСС
Снимка: БГНЕС
Магистратската общност изрази категорична позиция изборът на новия състав на Висшия съдебен съвет да е предимно чрез електронно дистанционно гласуване. Това става ясно от подадените заявления на съдии, прокурори и следователи, публикувани на сайта на ВСС.

За първи път магистратите избират пряко своите представители във ВСС, на принципа един магистрат – един глас.

Всеки от имащите право на глас са в правото си да избират и метода на гласуване – с хартиена бюлетина в урна, за което ще трябва да дойдат до София през един от уикендите, в които следователите, прокурорите и съдиите ще гласуват, или да го направи дистанционно по електронен път.

"Да, България": Новата система за избор на членове на ВСС позволява подмяна на вота

Новата система за избор на членове на ВСС е ненадеждна и позволява подмяна на вота. Тази възможност ще бъде използвана, защото зад този...

Над 70% от съдиите, които ще избират между 27 кандидати за членове на ВСС, вече са заявили желание да гласуват електронно. Вотът на съдиите ще е в средата на юни. От общо 2237 съдии, 1593 са избрали електронното гласуване. От 444 следователи, които ще гласуват този уикенд, 365 са избрали да го направят по електронен път. Следователите имат един кандидат – настоящият директор на Националната следствена служба Евгени Диков. Над 90% от прокурорите също ще гласуват по електронен път – от 1505 обвинители, 1379 са избрали да гласуват дистанционно. Кандидатите за прокурорската колегия са 12, предаде БГНЕС.

“Системата притежава достатъчна устойчивост, защита и стабилност за извършване на процесите по гласуването, верификацията и публикуването на крайните резултати от избора”, пише в становище доц. Радослав Йошинов, директор на Лабораторията по телематика към БАН, който е извършил експертиза на системата. Независимият експерт е категоричен, че електронното гласуване в конкретния случай е по-сигурен и защитен от евентуално хартиено гласуване.

“Системата отговаря на изискването на тайна на вота, като след успешен вход в системата, подадените данни не се свързват с тези от талона, т.е. те стават напълно анонимни”, пише в становище и доц. Росен Радонов, представител на Техническия университет в София, който също е извършил преглед на сигурността на системата за електронно гласуване. И Радонов смята, че електронното гласуване е по-сигурно от хартиения вот.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Какво се случва с организма ни когато сп...

Напоследък манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата – надценявана. Диетолозите ек...

missing image
Радев призна, че избягалият затворник не...

Вероятно има някакви пропуски в оценката на ръководството на затвора, когато са му променили мерките. Едната от тях е от строг на общ р...