Манолова ще поиска вечен мораториум за добив на нефт и газ от земеделски земи

4827
Манолова ще поиска вечен мораториум за добив на нефт и газ от земеделски земи
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще поиска категорична забрана на проучването и добива на нефт, газ и подземни богатства в плодородните земеделски земи на България.

Та ще предложи на парламента в спешни промени в Закона за опазване на земеделските земи.

Това обяви самата Мая Манолова при посещението си днес в Община Генерал Тошево, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Тя беше там по покана на инициативния комитет „Против добива на газ в Община Генерал Тошево“. На срещата с гражданите участва и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, както и експерти от РИОСВ - Варна.

„От разговорите ми с хора, които срещнах на улицата и от обсъждането, което току що приключи, аз съм абсолютно наясно, че газ в Генерал Тошево няма да се добива. Важно е да са го разбрали и институциите. Бяха изтъкнати огромни пропуски в доклада по ОВОС, има съмнения и притеснения, на първо място за водата на Добруджа, за почвите на Добруджа, за растителните видове, за „Натура 2000“, за земеделието, за пчеларството. Хората са абсолютно прави да се притесняват, защото въпросителните са много и това буди тяхната основателна тревога", категорична бе омбудсманът.

Според Манолова са необходими допълнителни становища от всички отговорни институции, като Министерството на енергетиката, Басейнова дирекция, Министерството на здравеопазването, преди да бъде взето крайното решение на РИОСВ - Варна дали да се разреши или не добив на газ в региона.

„Тези допълнителни становища са необходими като още по-категоричен аргумент в случай, че се пристъпи към отказ за издаване на разрешение за добив, така че никой да няма основание да съди държавата за пропуснати ползи“, заключи омбудсманът.

Тя допълни още, че ще поиска властите да се съобразят на 100% с резултатите от предстоящия референдум на 17 декември 2017 г., в който хората ще се произнесат дали са съгласни в района им да има проучвания и добив на природен газ.

Омбудсманът ще настоява и за промени в наредбата, гарантираща обществените обсъждания, за да има по-дълги срокове и възможности, в които да се чуе реално мнението на гражданите.

„Ще настоявам да не бъдат приети на второ четене и промените в Административнопроцесуалния кодекс, защото там има предвидено увеличаване на съдебните такси. Те ще се изчисляват върху материалния интерес. И в конкретния случай, минималната такса, която ще трябва да се плати, ако обжалвате крайния акт, е в размер на 4 500 лв., което реално е препятствие на достъпа до съд за много български граждани“, обърна се Манолова към присъстващите над 100 граждани на срещата.

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков подкрепи казаното от омбудсмана и посочи, че е нужен цялостен анализ и допълнителни становища от отговорните институции, включително и експертиза от хидрогеолози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com