Маршът на "Безсмъртния полк" премина през София, съпроводен с въпроси (ВИДЕО)

8274
Маршът на "Безсмъртния полк" премина през София, съпроводен с въпроси (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/Асен Генов

Денят на победата беше отбелязан и с шествие на "Безсмъртния полк" в София и други български градове. Маршът отбеляза 74 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма.

Участниците се събраха пред паметника на Незнайния войн, където тази година в полагането на цветя се включи и руският посланик Анатолий Макаров.

Декларация: Не трябва да приемаме мира и свободата за даденост

В навечерието на изборите за национални представители в Европейския парламент 21 държавни глави на страни-членки на ЕС отправят призив ...

Присъстваха депутати от БСП, сред които бяха забелязани Таско Ерменков и Нона Йотова, представители на "Атака" и български ветерани и представители на военно-патриотични организации, които носеха портрети на свои близки, загинали във войната, български и руски знамена, както и потрети на Ленин и Сталин.

На всички беше раздадена "Георгиевска лентичка". Черно-оранжевите ленти се раздават от 2005 г. като част от честванията за Деня на победата.

След това шествието премина по улиците на София, за да стигне до Паметника на Съветската армия, където също бяха положени венци, а след това се проведе концерт.

 

Румен Радев: 9 май не бива да ни противопоставя, а да ни обединява

Девети май – Ден на Победата и Ден на Европа. Двата празника не бива да ни противопоставят, а да ни обединяват, написа президентъ...

На шествието присъства и активистът от Протестна мрежа Асен Генов. Той провокираше присъстващите с факта, че руската армия е окупирала България. Под надслов "разубеди ме", той питаше участници на парада и преминаващи граждани дали са съгласни с въпросното твърдение.

Повечето участници определиха твърдението на Генов като "историческа лъжа". Генов разговаря с част от тях на руски език.

Впоследствие Генов започна да спира случайни минувачи, както и хора с отличителните "георгиевски лентички". С част от тях влизаше в исторически спор, а с други стигаше до консенсус.

Друг от въпросите, които Генов задаваше беше "трябва ли паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран и поставен в Музея на социалистическото изкуство?". По тази тема също се чуха разнопосочни мнения.

Парад за Деня на победата в Русия (ВИДЕО)

Русия отбеляза 74-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, предаде ТАСС. В редица руски градове през деня се проведох...

България е призната за една от най-активните страни, от тези в които се провеждат мероприятията, коментира още председателят на Координационния съвет на руските съотечественици в България Марина Дадикозян, цитирана от ТАСС.

"В момента в България живеят само 40 души, повечето от тях няма могат да участват в мероприятието "Безсмъртния полк" тъй като здравето не им позволява", каза пък председателят на Българския съвет на руските ветерани от Втората световна война Игор Завялов.

Идеята за "Безсмъртния полк" се ражда през 2012 г. Група журналисти в сибирския град Томск, които работят в независимия телевизионен канал TV2, приканват хората да излязат на Деня на победата, носейки снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната.

През следващата година идеята е възприета в цяла Русия и е иззета от Единния граждански фронт, организация, основана от президента Владимир Путин. През 2015 г. "Безсмъртният полк" стана част от официалния парад в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество