Местят паметника от НДК

19031
Местят паметника от НДК

Столичният общински съвет ще реши през октомври окончателно дали да бъде махнат паметникът „1300 г. България“ и на негово място да бъде възстановен войнишкият мемориал с паметните плочи. Тепърва обаче трябва да се вземе решение и къде да се премести паметникът.

"Пластиките на арх. Старчев са много добри и трябва да получат подобаващо място", заявява кметът на София Йорданка Фандъкова. Най-често чуваното предложение било фигурите да бъдат преместени в Южния парк, пише "Телеграф". „За съжаление нито един от проектите не събра необходимите 50 точки, за да спечели надпреварата”, обясни вчера зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов. Конкурсът трябваше да реши съдбата на спорния монумент, а 9 екипа се състезаваха за наградата. Най-много предложения имаше за възстановяване на плочите на Първи и Шести софийски полк.

Провали се конкурсът за ремонт на паметника пред НДК

Конкурсът за реконсрукция на паметника "1300 години България" пред Националния дворец на културата завърши без победител. Нито един уч...

„Аз лично съм разочарован от конкурсните предложения. Освен това не участва и самият автор на монумента проф. Валентин Старчев”, обясни д-р Чобанов. Все пак журито е взело решение да раздаде три поощрителни награди от по 5000 лв.

В началото на седмицата Министерството на отбраната очаквано даде рамо на идеята да бъде върнат някогашният войнишки мемориал пред НДК.

„Връщането им е наш дълг не само към загиналите за величието на родината, но и към България.” Това се казва в становище на ведомството, което министър Велизар Шаламанов предаде на кмета Йорданка Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com