Министерствата на вътрешните работи и отбраната ще отделят от бюджета си за научни изследвания

2928
Министерствата на вътрешните работи и отбраната ще отделят от бюджета си за научни изследвания
Снимка: БГНЕС

Министерствата на отбраната и на вътрешните работи, ДАНС и НРС ще трябва да отделят по 2% от бюджетите си за развитие на научните изследвания.

Това е записано в Стратегия за изследвания и технологии в сигурността на отбраната. Документът беше приет в края на 2015 г. от Министерския съвет, но текстът беше публикуван едва днес.

МО официално предложи Константин Попов за началник на отбраната

Съветът по отбрана взе решение да бъде стартирана процедура за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността &bdquo...

Бюджетите на силовите ведомства ежегодно надхвърлят 1 млрд. лв., което означава, че трябва да отделят около 20 млн. лв. за научни изследвания и въвеждане на нови технологии, информира "Труд".

В концепцията е записано, че страната ни има нужда от разработване на несмъртоносно оръжие за неутрализиране на голяма група от хора. Водещите страни в сферата на военните и отбранителните технологии отдавна разработват системи, които да не убиват, а да неутрализират за определено време човек.

България е амбицирана да се втурне и в разработването на компоненти за водене на електромагнитна война. Силните електромагнитни вълни могат да нанесат по-сериозни поражения върху инфраструктурата, които да парализират работата на цял град.

Заложено е разработване на единен криптологичен код, с който да боравят всички институции, които обменят класифицирана информация. По този начин ще се гарантира сигурност на системите, които, ако бъдат „пробити“, няма да позволят изтичане на информация.

Сухопътните войски отчетоха успешна 2015 г. с мисии зад граница и помощ в страната

Изминалата година беше успешна и градивна за Сухопътните войски. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атана...

Още преди няколко години няколко чужди фирми предлагаха на военните и на полицаите да си купят криптографски устройства, които се залагат на входа и на изхода на компютър или телефон. Информацията първоначално се криптира, а след това се преобразува в нормален вид за получателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com