Митрополит Кирил: Няма да променяме устава на църквата

18901
Митрополит Кирил: Няма да променяме устава на църквата

До избора на патриарх уставът на църквата няма да бъде променян.

Това каза днес Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, след като бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ), предаде БГНЕС.

Митрополит Кирил стана наместник-председател на църквата

Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православн...

По Божия милост и с молитвите на Света Богородица смятам, че ми се възлага това нелеко служение. Както досега винаги ще се старая да изпълнявам добросъвестно, с послушание. Желанието на всички архиереи е да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия Синод, допълни той.

Митрополит Кирил отхвърли твърденията, че върху висшето духовничество се оказва натиск от страна на държавата. Негово Високо Преосвещенство бе категоричен, че няма възможност архонти да участват в избора.

Митрополит Кирил също така лаконично отхвърли възможността за свикване на църковно-народен събор, на който може да се промени уставът на църквата.

"В устава е записано, че църковен-народен събор свиква само патриархът. Когато има налице патриарх, тогава той ще може да свика този събор. В тази ситуация предстои само избиране на нов патриарх", обясни митрополит Кирил.

Светият синод избира наместник-председател на църквата

Извънредно заседание на Светия синод ще се проведе днес, за да бъде избран наместник-председател на Българската православна църква, съо...

Митрополит Кирил бе избран със 7 гласа, докато митрополит Йоаникий Сливенски - 4, а русенският митрополит Неофит - 1

Запитан за досието си в ДС Митрополит Кирил не отрече за съществуването на такива документи, също така изяви готовност да представи копие от тях. "Аз не съм се съгласявал, нито съм получавал заповеди и разпореждания, а най-малко съм ги изпълнявал. Служил съм само на Българската православна църква", допълни Негово Високо Преосвещенство.

Всеки човек има положителни и отрицателни качества, но важни са делата, които разкриват какъв е човека посочи митрополит Кирил. "Както се казва в Светото Писание "По делата им ще ги познаете". Затова ще забравя всички такива дребнави неща", добави той по повод агентурното си минало.

Редактор: М. Дачева

Погребаха Българския патриарх Максим

Погребаха Българския патриарх Максим. Негово Светейшество бе погребан зад иконата на Св. Богородица Троеручица в скромен кът на църкв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com