Митрополит Николай иска преразглеждане на изборите

10476
Митрополит Николай иска преразглеждане на изборите

Пред БНР митрополит Йосиф, говорител на Светия синод по организацията на предстоящия на 24 февруари Патриаршески избирателен събор съобщи, че пловдивският митрополит Николай е поискал да бъдат преразгледани документите от изборите за делегати на предстоящия събор за избор на патриарх, предаде БГНЕС.

Американският и австралийски митрополит Йосиф твърди, че по време на заседанието на Светия синод Николай Пловдивски е изразил мнение, че има пропуски и канонични нарушения в преписката от Софийската епархия. Беше съобщено още, че намаленият състав на Светия Синод е одобрил общо 142-ма делегати за Патриаршеския избирателен събор.

Изборите за нов патриарх в четири епархии още не са узаконени

Проведените на 13 януари избори за нов патриарх в Пловдивска, Великотърновска, Силистренска и Западноевропейска епархия все още не са...

Намаленият състав на Светия синод отхвърли откритото писмо на трима свещеници, както и мотивираната жалба на архиерейския наместник от Самоков отец Петър с мотива, че макар да е епархийски избирател и архиерейски наместник, той доброволно не е участвал в избора. Йосиф добави, че това означава да се разгледа изборът на десетимата делегати от Софийската епархия - шестима клирици и четирима миряни, както и по един монах и по една монахиня от епархията или общо на 12 делегати от епархията.

Утре ще стане ясно дали Синодът ще приеме искането на Николай Пловдивски за касиране на изборите в Софийската епархия. Йосиф и наместник-председателят на Светия синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил са били против преразглеждането на вота от Софийската епархия.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com