Младежите в България намаляват и нямат интерес към политиката

4552
Младежите в България намаляват и нямат интерес към политиката
Снимка: Getty Images/Guliver

България следва общата за Европейския съюз тенденция на застаряване на населението. Младите хора постоянно намаляват, като най-тревожна е тенденцията във възрастовата група от 15 до 24 години.

Запазва се нивото на миграцията на младите хора от малките населени места към градовете, като повече от три четвърти от младежите живеят в градовете и само една четвърт в селата.

52% от младежите на възраст 14-19 г. са били изложени на крайно съдържание онлайн

52% от българските младежи на възраст 14-19 г. са били изложени на крайно съдържание онлайн. Това показват данни от национално представ...

Това са част от констатациите в Годишния доклад за младежта за 2019 г., одобрен на днешното заседание на парламента, предаде БГНЕС.

Докладът представя информация за състоянието на младежта в страната и отчита предприетите мерки от отговорните институции, а в него са използвани данни от Националния статистически институт (НСИ), ЕВРОСТАТ и други национални и международни проучвания.

Наблюдава се тенденция към повишаване на броя на завръщащите се младежи в България след завършване на образованието си в чужбина, показват данните, но е голям делът на младежите, които не проявяват никакъв интерес към политиката и обществено-политическия живот на страната.

Докладът отчита, че българските младежи нямат сериозни социални дефицити. Ключов въпрос относно младите хора е индикаторът за степен на удовлетвореност относно живота. Данните показват, че 75% сред младите в България посочват, че са напълно удовлетворени или по-скоро удовлетворени от начина си на живот.

Над 160 000 младежи в страната не работят и не учат

Над 160 000 младежи не работят и не учат в нашата страна. Това обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Б...

Запазва се тенденцията за повишаване активността на институциите по отношение на предоставянето на социални услуги за деца, младежи и семейства, насочени към подкрепа на уязвими групи, отчита още документът.

В доклада се набляга на доброто изпълнение по програма „Спорт за децата в свободното време“, където са реализирани 170 одобрени проекта, по 40 вида спорт в 64 населени места, с общ брой участници 7000 деца и младежи. Те са били под ръководството на 300 спортни специалисти, а финансирането по тази програма е в размер на 920 хил. лв.

Данните показват още, че броят на регистрираните безработни младежи до 29 г. през 2019 г. е 23 998 средногодишно, с 2 787 по-малко в сравнение 2018 г. Тенденция на намаление бележи и броят на регистрираните безработни младежи до 24 г. – от 10 023 през 2018 г. на 9 231 средногодишно през 2019 г.

Още: Над 160 000 младежи в страната не работят и не учат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com