Младенов: Българското общество доказа, че Холокостът не е бил неизбежен

5452
Младенов: Българското общество доказа, че Холокостът не е бил неизбежен

"Спасяването на българските евреи през 1943 г. е дело на българското гражданско общество, на множество и различни негови представители. То е плод на индивидуални действия и решения на всеки един да помогне на хора в нужда".

Това заяви външният министър в оставка Николай Младенов на състояла се церемония в Министерски съвет по награждаване с грамоти и почетен знак във връзка с отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, съобщиха от МВнР, цитирани от БГНЕС.

Те бяха връчени на български евреи за особени заслуги и популяризиране на историята на спасяването. "Българският народ прояви здрав разум и съзнание на силно гражданско общество, като не се поддаде на безумието на Хитлер", подчерта в словото си при награждаването Николай Младенов. Той се обърна към оцелелите от Холокоста и техните потомци с апел да пазят жива паметта на случилото се през Втората световна война, да разказват историята на спасяването на българските евреи, за да не изглежда, че Холокостът е бил неизбежен.

В словото си от името на присъстващите евреи Хари Зеслер, председател на Организацията на българските преселници в Израел, припомни как българският народ се е вдигнал, за да предотврати изпращането на българските евреи в концлагери. "Ние попихме качествата на българите – честност, скромност, трудолюбие, толерантност и доброта. И тези качества ни помогнаха да изградим модерен Израел. Едновременно с това нашата родина е и ще бъде България, която обичаме и на която винаги ще помагаме", сподели в емоционалното си слово Зеслер.

В знак на признателност групата от над 30 български евреи връчи на министър Младенов като представител на правителството плакет с надпис: "С уважение и дълбока признателност към българския народ".

Македония отбелязва годишнината от депортацията на евреите, иска да признаем вината си

Еврейската общност в Македония днес ще отбележи 70 години от депортацията на 7144 евреи от страната, предаде македонската телевизия Алф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com