МО официално предложи Константин Попов за началник на отбраната

2972
МО официално предложи Константин Попов за началник на отбраната
Снимка: БГНЕС

Съветът по отбрана взе решение да бъде стартирана процедура за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната“, считано от 9 февруари 2016 г., съобщиха Министерството на отбраната.

От там вече официално потвърждават новината, че досегашният заместник-началник на отбраната ще бъде новият генерал номер едно и няма да се предлага старият за повишаване в звание. Вицеадмирал Румен Николов на 9 февруари навършва пределната възраст за военна служба за званието си вицеадмирал от - 59 години. Така Министерският съвет ще предложи на президента да издаде Указ за освобождаването му на това основание. Ако беше предложен за повишение в адмирал – там пределната възраст е 62 години и така щеше да довърши мандата си от 4 години, припомня БГНЕС.

Военните още не казват официално кой ще е новият началник на отбраната

Все още няма официално потвърждение дали генерал-лейтенант Константин Попов ще застане начело на отбраната ни. Със сигурност обаче нов ...

В Закона за отбрана е записано, че началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок 4 години.

Днес от военното министерство официално съобщиха, че Съветът по отбрана, който е колегиален съвещателен орган към министъра на отбраната, е решил да започне процедура за назначаване на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната“. Така новият началник на отбраната, който е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили след приключването на процедурата ще бъде ген. Попов. Предстои решение на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната Николай Ненчев и издаване на Указ на Президента на Републиката за освобождаване от длъжността „заместник-началник на отбраната“ на генерал-лейтенант Константин Попов и назначаването му на новата длъжност.

„Номинацията е направена предвид деловите, командни и личностни качества на генерал-лейтенант Константин Попов, и професионалния му опит, включително и от службата в Щаба на Военновъздушния команден компонент (ЮГ) на НАТО“, казват от МО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com